Тема: Украйна

15 Март, 2023 13:08 2 066 16

"Рецепта за криза" между суперсили

  • дрон-
  • сащ-
  • изтребител-
  • русия-
  • черно море

Инцидентът вероятно още повече ще обтегне отношенията между Вашингтон и Москва

"Рецепта за криза" между суперсили - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

САЩ заявиха, че руски военен самолет е свалил американски дрон над Черно море, а случаят представлява първият известен физически контакт между армиите на двете страни от началото на войната в Украйна, пише в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Според в. "Уолстрийт джърнъл" инцидентът подчертава какви са предизвикателствата от една страна във връзка с оказването на подкрепа за Украйна, а от друга страна във връзка с избягването на евентуално "непреднамерено изостряне" на ситуацията, както предупреди Вашингтон. Сблъсъкът показва колко близо действат САЩ и Русия по краищата на една военна зона, макар да се стремят да не се стига до инциденти, които могат да разпалят напрежение между тях и да доведат до разрастване на конфликта, отбелязва изданието.

Още новини от Украйна

Инцидентът вероятно още повече ще обтегне отношенията между Вашингтон и Москва, коментира в. "Вашингтон таймс". Служители на Пентагона заявиха, че два руски самолета "Су-27" са се опитали да прехванат американски дрон "Ем Кю 9 Рийпър", летял в международно въздушно пространство над Черно море. След изливане на гориво върху дрона, очевидно с цел той да бъде изваден от строя, един от руските изтребители е ударил витлото на безпилотния летателен апарат, което е принудило неговите оператори да го свалят в морето, заради което представители на американското министерство на отбраната обвиниха руските пилоти в "опасно и непрофесионално поведение", посочва изданието.

Руското министерство на отбраната отрече да е имало какъвто и да е контакт между изтребител "Су-27" на военновъздушните сили на Русия и американски дрон "Ем Кю 9 Рийпър", разбил се в Черно море вчера, настоявайки, че безпилотният самолет е паднал сам, посочва в. "Гардиън".

Авиация и военноморски съдове на Русия и НАТО, пилотирани или безпилотни, във всеки един ден се движат в близост едни до други около черноморското крайбрежие на Украйна, а това е образно казано "рецепта за криза" между суперсилите по периферията на война. Залозите се повишават от факта, че и двете страни имат хиляди ядрени бойни глави като оръжие за действие в краен случай, а рисковете значително се увеличават от безразсъдно поведение, коментира изданието.

Сегашният инцидент е по-сериозен от предишни близки срещи между руска и американска авиация, защото е довел до сблъсък и падане в морето. Това струва на САЩ машина на стойност около 32 милиона долара и постави началото на надпревара кой ще стигне пръв до отломките в Черно море. Ако руснаците стигнат първи, това ще бъде предимство от разузнавателна гледна точка, което ще позволи на техните специалисти да проучат летателния апарат, отбелязва вестникът.

Според командира на Корпуса на морската пехота на САЩ генерал Дейвид Бъргър подобни сценарии като свалянето на този дрон са едни от най-големите поводи за безпокойство за американската армия, защото те могат да предизвикат непредсказуеми събития. Той каза, че този въпрос буди безпокойство и в Тихоокеанския регион. Всъщност последният път, когато американски военен самолет беше замесен в подобен сблъсък, беше край бреговете на Китай през април 2001 г. Тогава американски самолет "И Пи 3" беше ударен от китайски изтребител прехващач. Китайският изтребител се разби в морето, а американският шпионски самолет трябваше да извърши принудително кацане на остров Хайнан, което предизвика дипломатическа криза, посочва "Гардиън".

Свалянето на скъп дрон над Черно море е едно нещо, но унищожаването на летателен апарат с екипаж и загиването на пилоти или принудително кацане на вражеска територия насред война би довело до много по-опасна ситуация, с натиск върху други страни да предприемат твърди действия, коментира изданието.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Я пък вие

    7 16 Отговор
    От кога една супер сила се бори 6месеца за едно село ? Или селото не е село а супер сила, или супер силата не е никаква сила

    Коментиран от #11

  • 2 Извънземен

    6 0 Отговор
    Дойдохме от разстояние хиляди светлинни години при вас,вий още пъплите като мравки до Луничката си,кви "суперсили" сте ве,льохмани?!
  • 3 12343211

    8 0 Отговор
    За железото явно проблеми няма, ама кой ще отиде първи при него...?!
  • 4 🇧🇬🇪🇺💯

    2 2 Отговор
    “USS John S. McCain (DDG-56), an Arleigh Burke-class destroyer” вече плава към Босфора (проливите)❗️
    Ето и разговорът на бай Ердо с американските колеги:
    “ Ага, корабль (USS John S. McCain) сейчас плавает к тебя, пропустишь Брат?”
    Бай Ердо:
    Ага, деньги надо Брат?
    Следва смущение в радио/интернет връзката, останалата част разговора е, не се разбира.
  • 5 Мишел

    11 3 Отговор
    Рецептата за кризи е друга.
    Накратко САЩ надуваха НатО, докато то опря в Русия.
    Последва руска специална операция срещу нацистите, отгледани грижливо в Украйна.
    Сега САЩ и НатО помпат Украйна с все по далекобойни оръжия и упорито бутат Русия към употреба на ядрено оръжие. А това си е направо рецепта за трета световна ядрена.
    На Русия ѝ омръзна да я провокират и започва да отговаря, при това твърдо .

    Коментиран от #6

  • 6 Гари Каспаров

    3 5 Отговор

    До коментар #5 от "Мишел":

    Така си го направи гениалния шахматист метър и половина. Да си беше оправил кочината че да не бяга всичко живо от нея а сега каквото повикало такова се обадило нито Крим е наш а и НАТО стана и ще става още по голямо, свиквайте

    Коментиран от #10

  • 7 И каква супер сила е

    6 2 Отговор
    САЩ, та те без кутрета-клакьори са умрели. На тях им вършат опасните работи мъници като Литва, Латвия, Естония или малко по-големите хиени-мършояди Полша, Румъния.

    Коментиран от #9

  • 8 Имануел Кънт 😛

    4 0 Отговор
    Голяма дума кажи, голям БикМак не хапвай.
  • 9 Ами такава

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "И каква супер сила е":

    Супер силата която ти в сала почти всичко каквото ползваш, най вече правото както и хардуера и софтуера да се изказваш тука неволно или за копейки
  • 10 Иван

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гари Каспаров":

    Колко по-голямо ще става НАТО-ОТАН??? Като загиваща звезда??? Разширява се,разширява се и поглъща близките планети.
  • 11 Боклук

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Я пък вие":

    Срещу ордите на НАТО в село Бахмут се бият затворници от личната армия на майстор-готвач Пригожин.
  • 12 Патето Яки

    4 0 Отговор
    със счупена перка не може да лети, та за какво сваляне в морето става дума, вероятно ако не е насочен надолу към водата щеше да падне в Крим или близко
  • 13 Сатана Z

    3 0 Отговор
    Вчера изтече контролиран от Руските служби аудиозапис по времена операцията по изваждане на останките от африамериканския дрон.

    Z
  • 14 РУСИЯ ДОКОСНА ЕДНА ПЕРКА И 4 БАНКИ В САЩ

    4 0 Отговор
    ФАЛИРААААА ! СВЕТЪТ Е В УЖАС , НО ФАКТА СИ Е ФАКТ !
  • 15 ВРЕМЕ Е БОЙКО ПАК ДА НАШЛЯПА ПУТИН И ДА

    1 2 Отговор
    ОМИРОТВОРИ ПАМПЕРСА !
  • 16 Шаро

    0 0 Отговор
    Ама те през2001г. пак почти у тях са си биле краварете-остр. Хайнан до Китай. Как тъй близо до вкъщи все ги провокират?