Отидете към основна версия

1 775 67

Киев очаква от Китай да окаже натиск върху Русия за прекратяване на войната

  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • китай-
  • олег николенко

"Очакваме Пекин да използва влиянието си върху Москва, за да я накара да сложи край на агресивната война срещу Украйна", подчерта Николенко

Снимка: Shutterstock

Киев очаква от Китай да използва влиянието си върху Русия да прекрати войната в Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на говорителя на украинското външно министерство Олег Николенко.

"Украйна следи отблизо посещението на китайския президент в Русия", каза Николенко за Ройтерс малко след като китайският лидер Си Цзинпин пристигна в Москва за разговори с руския президент Владимир Путин.

"Очакваме Пекин да използва влиянието си върху Москва, за да я накара да сложи край на агресивната война срещу Украйна", подчерта Николенко.

Си Цзинпин се очаква по време на визитата си в Москва да изтъкне ролята на Китай на потенциален миротворец в конфликта, след като неотдавна Пекин обяви план за мир, съдържащ 12 точки. Киев казва, че каквито и да било стъпки за постигане на мир да бъдат предприети, те трябва да включват пълно изтегляне на руските войски и зачитане на териториалната цялост на Украйна.

"В готовност сме да се ангажираме с по-близък диалог с Китай, за да бъде възстановен мирът в Украйна в съответствие с принципите, записани в Устава на ООН и в последната резолюция на Общото събрание на организацията по този въпрос", отбеляза Николенко.

Източник: Ройтерс

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 35 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: