Отидете към основна версия

976 81

Моравецки: Полша и Япония ясно осъзнават заплахата от руския империализъм

  • полша-
  • япония-
  • русия-
  • украйна-
  • матеуш моравецки-
  • фумио кишида-
  • посещение

Варшава и Токио обсъдиха въпроса за намирането на начини да убедят страните от глобалния Юг да не подкрепят Русия

Източник: БГНЕС

Варшава и Токио обсъдиха въпроса за намирането на начини да убедят страните от глобалния Юг да не подкрепят Русия, по-специално по въпроса за руската агресия срещу Украйна.

Това каза полският премиер Матеуш Моравецки по време на съвместно изявление пред медиите с японския премиер Фумио Кишида във Варшава в сряда, съобщава кореспондент на "Укринформ".

Ръководителят на полското правителство отбеляза, че Полша и Япония граничат с Русия от две противоположни страни, но и двете прекрасно разбират „заплахата, която представлява руският империализъм за световния мир и международния ред“.

Той благодари на японския си колега за посещението му в Киев, което доказва подкрепата на Токио за независимостта на Украйна.

Според Моравецки се замисля нов геополитически ред, така че страните, които имат еднакъв възглед за глобалния мир, по-специално Полша и Япония, трябва да действат заедно.

Той посочи, че посещението на китайския президент Си Дзинпин в Русия "предизвиква безпокойство, тъй като оста Русия-Китай е опасна".

„Опитваме се да убедим Китай да не подкрепя Русия в нейната агресивна международна политика“, каза Моравецки.

Според премиера днес е изключително важно народите от глобалния Юг да разберат политиката на агресивност на Русия.

„С премиера на Япония говорихме много как да покажем политиката на Русия на страните по света, така че да няма подкрепа за Русия“, подчерта полският премиер.

На свой ред Кишида отбеляза, че това е първото посещение на японския премиер в Полша за последните 10 години. Той благодари на Полша за оказаната помощ на Украйна в светлината на въоръжената агресия на Русия.

Премиерът на Япония подчерта, че за да се спре войната на Русия срещу Украйна е необходимо единство на страни, които имат сходни възгледи за продължаващата агресия, като същевременно трябва да продължат да се налагат строги санкции срещу Русия.

Кишида припомни, че преди ден е посетил Украйна, където е декларирал солидарността на Токио с Киев. Той увери, че Япония, която председателства Г-7 тази година, "ще продължи да си сътрудничи с Полша и цялата международна общност и ще покаже лидерство в подкрепата на Украйна".

Кишида подчерта необходимостта от укрепване на стратегическото партньорство с Полша по много въпроси, включително сигурността, икономическото и енергийното сътрудничество.

Той също така отбеляза, че Япония ще задълбочи сътрудничеството с Вишеградската група, Букурещката деветка и Инициативата на трите морета.

Японският премиер каза, че с оглед на нарастващото бреме, което Полша носи поради дългосрочната агресия на Русия срещу Украйна, Япония ще възприема Полша като официален получател на помощ за развитие, въпреки факта, че икономиката на страната се развива добре.

Както "Укринформ" съобщи по-рано, на 21 март японският премиер Фумио Кишида пристигна в Киев по покана на президента Владимир Зеленски. По време на пътуването Кишида посети Буча, градът точно до столицата Киев, където бяха разкрити огромните зверства, извършени от окупаторите в началото на войната. Ръководителят на японското правителство положи цветя в местна църква и почете с минута мълчание жертвите на войната.

По време на съвместна пресконференция с президента на Украйна Володимир Зеленски в Киев, Кишида призова руския лидер Владимир Путин да чуе позицията на световната международна общност и незабавно да спре агресията си срещу Украйна. Президентът Зеленски и премиерът Кишида подписаха съвместно изявление за специално глобално партньорство между двете страни.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 24 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания