Отидете към основна версия

4 273 126

Ще последва ли Путин съдбата на Милошевич?

  • владимир путин-
  • слободан милошевич-
  • хага-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • военни престъпления-
  • арест

Доста вероятно е Путин никога да не понесе отговорност за престъпленията

Снимка: БГНЕС/ EPA

Решението на Международния наказателен съд (МНС) да издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин се нуждае от подкрепа, пише в редакционен материал британският в. "Гардиън", цитиран от БТА.

Доста вероятно е Путин никога да не понесе отговорност за престъпленията. Самата възможност това да стане обаче, в известен смисъл придоби по-конкретни очертания, след като миналата седмица Международният наказателен съд издаде заповед за ареста му, базираща се на обвинения в депортирането на деца от Украйна в Русия.

Убедителните доказателства за депортирането на хиляди деца, които биват давани за осиновяване или изпращани в "лагери за превъзпитание", са шокиращи. Това обаче е само един от многото ужаси, които Путин причинява на Украйна. Засилват се и призивите руският президент да бъде преследван заради самото нахлуване, като за тази цел е нужно създаването на специален трибунал, тъй като Международният наказателен съд не се занимава с преследване на престъплението "агресия". Подобни призиви се отправят отчасти защото обикновено е трудно, ако не и невъзможно, разследващите военни престъпления да докажат, че политическите ръководители са дали разрешения за извършването на престъпления по време на война. Връзката между Путин и случаите на депортиране на деца обаче, може да бъде ясно доказана. Миналия месец руският омбудсман по правата на децата Мария Лвова-Белова, за чийто арест също бе издадена заповед от МНС, се появи по телевизията и благодари на президента за това, че е "осиновила" 15-годишно момче от Мариупол. Това е началото на делото срещу Путин, но не обезателно и краят му, изтъква британското издание.

Засега заповедта за арест е по-скоро повод за раздразнение за Путин, отколкото реална заплаха или пречка за него. Русия не е страна по Римския статут, по силата на който е създаден МНС, и не признава неговата юрисдикция. Заповедта обаче може да повлияе на възможностите на Путин да пътува, тъй като на теория страните, които признават юрисдикцията на МНС, могат да го арестуват, ако той стъпи на тяхна територия. Освен това, ако Путин падне от власт, правосъдието може да го застигне, както застигна Слободан Милошевич, пише "Гардиън".

МНС обаче не може да успее сам. Той се нуждае от подкрепа, която да не се ограничава само до по-голямото му финансиране. Съдът разполага с 40 разследващи в Украйна. Твърди се обаче, че правителството на американския президент Джо Байдън блокира сътрудничеството с МНС по Русия, тъй като се опасява, че може да бъде създаден прецедент, който в бъдеще да бъде използван при преследването на американци.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 54 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания