Отидете към основна версия

4 150 152

Владимир Путин - васалът на Си Дзинпин

  • си дзинпин-
  • васал-
  • китай-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • владимир путин-
  • кремъл

Евгений Дайнов вижда руския президент като васал на Китай, зависим от неговото благоволение

Снимка: БГНЕС/ EPA

Тези дни по повод срещата на Си Дзинпин и Владимир Путин много хора се сетиха за репликата "Восток - дело тонкое" от съветския филм "Бялото слънце на пустинята".

Изтокът е наистина тънка работа. Никога не е лесно да разбере човек за какви бъдещи дела на източните хора говорят днешните им думи. Дори не е лесно да се схване какво всъщност съобщават самите думи.

В западните култури езикът е инструмент за разкриване - на света, на човека, на начина на мислене. В източните култури основна функция на езика е да прикрива. Приема се, че прекомерната яснота лишава говорещия от "лице" - излага го пред околните. Затова навремето имаше цяла професия "кремлинолог", т.е. специалист по разкриването на онова, което съобщенията от Съветския съюз прикриваха. Съветският официален език бе чисто "източен", витиеват и дългоречив, пускащ мъгла върху фактическия пейзаж. По онова време към "източната" компонента съветските лидери добавяха и специфична "марксическа" витиеватост, внушаваща, че нищо никога не е равно на себе си, защото е оплетено в сложни "диалектически" отношения с всякакви други неща.

Резултатът бе онзи "дървен език", на който западните хора се подиграваха десетилетия наред. Същия език видяхме възроден в заключителното комюнике от разговорите между Си и Путин. В Китай този език никога не е отмирал. В Русия беше позабравен, докато тя търсеше своята европейска душа и се възстанови, когато тя намери азиатската си същност и обяви Европа за покварена територия на гейове и джендъри.

Та, за да разберем какво се случи между Си и Путин, трябва да проведем нещо като езикова археология: внимателно да разкопаем заключителното комюнике, пласт по пласт, за да видим какво се крие вътре.

По-малко за Украйна, повече за климат и екология

Западното неразбиране на нуждата от подобна археология пролича преди седмици, когато посещението на Си в Москва още беше слух. Тогава новоназначеният китайски външен министър Цин Ган предупреди, че отношенията с Америка може да стигнат до "конфликти и конфронтация".

"Китайците ни заплашват с война", реагираха много американски анализатори и журналисти, тъй като не си бяха дали сметка колко тънко нещо е Изтокът. А съобщението на Цин Ган всъщност гласеше: "Ако нещата продължават така, ще стигнем до остри спорове и дори може би до кавги на висок глас". За никаква война не е ставало дума.

За никаква война не става дума и в комюникето Си - Путин. Войната в Украйна е спомената мимоходом едва в предпоследната страница на 20-страничния документ: веднъж като "въпрос" и три пъти като "криза". Екологичните и климатичните проблеми например са споменавани много по-често и в документа им е отделено много по-голямо място.

Ето го и първия извод от комюникето: Си не беше в Москва, за да подкрепи Путин в неговата война против Украйна. За никакви бъдещи ангажименти в такава посока няма и намек. А разположението на украинската проблематика в края на документа демонстрира онова значение, което китайците ѝ придават - нещо като кръпка, пришита в последния момент към основния текст. Катастрофално за Русия е и това, че Тайван се споменава изрично, а Крим или Донбас - не.

Думата "санкции" е спомената само веднъж, без да се свързва с Русия, съвсем към края. Ето го и втория извод: Си не беше в Москва, за да поеме ангажименти да помага на Путин да се справи със западните санкции. В текста няма и никакво, дори завоалирано споменаване на заповедта за арест на Путин, издадена от Наказателния съд в Хага. Следва извод номер три: Китай сигнализира, че смята отношенията между Кремъл и Хага за вътрешна работа на "кръглооките дяволи" (както китайците понякога ни наричат помежду си) и няма намерение да взима каквото и да е отношение по нея.

Силният е Китай

Най-интересният извод може да бъде направен по отношение на относителната сила на двамата и съответно - на държавите им.

В "източните" страни всяка подобна среща е мерене на "лице": кой е по-силният. Резултатът от това мерене винаги се съобщава - или с образи, или с думи. Миналия септември например, при срещата с основните азиатски лидери Путин бе запечатан на стотици снимки да седи сам и да ги чака, докато го приемат един по един. Този номер му бе погоден не толкова от "големите" като Индия или Китай (те просто го инструктираха да не ескалира войната в Украйна), а от геополитически джуджета като президента на Киргизстан. Путин бе разкрит като слабия в срещата.

Този път съотношението на силите е закодирано не толкова в образи (макар да има и такива), колкото в думите на комюникето Си - Путин. Можем да изведем нещо като футболен резултат, ако внимателно разкопаем пластовете на "източната" словесна витиеватост.

При такива срещи всеки хвали инициативите и политиките на другия. По-силен е онзи, който получава повече похвали, отколкото дава. Крайният резултат, разкрит по този начин в комюникето, е 15:7 за Си и Китай. Ще рече: Китай е похвалил Русия седем пъти, а Русия Китай - 15 пъти.

Това е и извод номер четири (номерирам ги, за да вляза в тона на "източните", които номерират всичко): Си и Путин са си премерили "лицата" и са стигнали до съгласие, че Китай е два пъти по-силен от Русия. Това е грубата реалност, която се крие под витиеватите думи за "безгранично сътрудничество" и "скъпо приятелство". Китай е силният. Тази сила пролича не само в подмазваческото поведение на Путин към Си, заел позата на "каменно лице" от китайските филми. Пролича и от уж случайно изпуснатата фраза на Си, че се надява на предстоящите догодина президентски избори в Русия неговият приятел Путин да бъде преизбран.

Тук няма нищо случайно. По-силният, онзи в господарската позиция (на Изток няма равенство, а само господари и васали) посочи онзи васал, който той предпочита да управлява руската територия.

Русия - в ролята на васално владение

Така Путин успя само за две десетилетия да завърти целия кръг и да върне Русия във времената отпреди половин хилядолетие. В началото на този си път Путин обяви себе си и групата свои приближени за извън обхвата на законите ("оприч" според речника на първия руски цар Иван Грозни). После, с развиването на концепцията за "вертикала на властта" Путин последва Грозни в идеологията на самодържието: "сам се държи" във властта, не зависи от ничия друга воля и само той държи властта. С визитата на Си, обаче, Путин върна Русия във времената отпреди Иван Грозни - в епохата, когато московските владетели са били утвърждавани от хановете на Златната орда. Т.е. московските владетели не са се държали сами - държали са се поради благоволението на Ордата.

В момента, в който Си посочи Путин за свой фаворит на идващите избори, той повтори поведението на хановете и възстанови чуждата воля върху московската власт. На мястото на Златната орда днес застава Поднебесната империя. А Русия от империя отново се завръща към статута на васално на чужда воля владение.

Това е онова, което се случи между Си и Путин и което повечето анализи изпускат. Относно това, какво означава тази тяхна среща за нас на Запад - за това повечето налични анализи са точни и нямам намерение да ги повтарям. В резюме: срещата не означава някаква задаваща се заплашителна промяна в нашия живот, стига да не оглупеем внезапно, което понякога се е случвало в недалечното минало.

Автор: Евгений Дайнов

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 88 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания