Отидете към основна версия

1 328 47

Нетаняху: Съюзът между Израел и САЩ е непоклатим

  • бенямин нетаняху-
  • израел-
  • сащ-
  • палестина-
  • ликуд

Израелският премиер изрази увереност, че ще намери компромис с опозицията по въпроса за своята съдебна реформа, която предизвика укори в Съединените щати, отбелязва Ройтерс

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съюзът между Израел и САЩ е "непоклатим", заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху на Срещата на върха за демокрация, свикана от американския президент Джо Байдън, който отправи критики срещу израелската съдебна реформа, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

"Израел и САЩ са имали понякога разногласия, но искам да ви уверя, че съюзът между най-голямата демокрация в света и силната, горда и независима демокрация, която е Израел, в сърцето на Близкия изток, е непоклатим. Нищо не може да промени това", заяви Нетаняху на виртуалната среща.

Освен това той определи Байдън като "приятел от 40 години насам".

Израелският премиер изрази увереност, че ще намери компромис с опозицията по въпроса за своята съдебна реформа, която предизвика укори в САЩ, отбелязва Ройтерс. В понеделник той отложи приемането на реформата, за да проведе преговори с опозиционните партии.

Говорейки на организираната от САЩ Среща на върха за демокрация, Нетаняху подчерта, че обявената цел на реформата - постигането на баланс между отделните клонове на властта - е съвместима с гражданските свободи. Преговарящите ще се "опитат да постигнат широк национален консенсус, за да постигнат и двете цели".

"В момента водим точно този разговор", отбеляза израелският премиер.

Освен това Нетаняху предсказа, че Израел ще се присъедини към програмата на САЩ за безвизово пътуване през септември тази година, след като е одобрил изискваните от Вашингтон законодателни промени. Засега няма коментар от американското посолство в Йерусалим.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.

Свързани новини