Отидете към основна версия

3 491 77

ISW: Володимир Зеленски няма намерение да се изтегли от Бахмут, руснаците докараха "Солнцепек"

  • русия-
  • украйна-
  • путин-
  • руска агресия-
  • зеленски-
  • бахмут

Украинското военно ръководство продължава ясно да сигнализира, че украинските сили все още не са обкръжени и имат възможност да се изтеглят , но само при необходимост

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че при необходимост украинските сили ще се изтеглят от Бахмут, за да избегнат обкръжаване, но все още се преценява необходимостта от това. По време на пресконференция в Полша на 5 април Зеленски заяви, че украинските войски са изправени пред много сложна ситуация в Бахмут и че Киев ще вземе "съответните решения", ако украинските войски рискуват да бъдат обкръжени от руските сили.

Това се посочва в дневния анализ на ситуацията в Украйна от Института за изследване на войната (ISW).

Изявлението на Зеленски е в съответствие с други неотдавнашни изявления на украински официални лица, че украинското военно командване ще нареди изтегляне от Бахмут, когато и ако прецени, че изтеглянето е най-подходящият вариант от стратегическа гледна точка.

Макар, че все още не е ясно дали защитата на Бахмут от страна на Украйна и нейната ефикасност при фиксирането на руските сили в района си заслужават украинските загуби (и вероятно няма да можем да преценим това, докато не наблюдаваме украинската пролетна контраофанзива), украинското военно ръководство продължава ясно да сигнализира, че украинските сили все още не са обкръжени и имат възможност да се изтеглят при необходимост.

Видеозаписи с геолокация потвърждават, че руските войски са напреднали северно от Бахмут (северно от Хромов на 2 км от града и североизточно от Орехово-Василевка на 11 км). Според руски източници бойците на ЧВК "Вагнер" са се окупирали в училищна сграда западно от стадион "Металург" в централната част на Бахмут.

Анализаторите на ISW са забелязали термобарична огнехвъргачна система TOS-1A "Солнцепек", което може да означава, че в района са започнали да действат редовни военновъздушни десанти части. "Солнцепек" е военна система от районно ниво. Според ISW използването ѝ няма да даде на руските войски решаващо предимство.

По време на срещата със Съвета за национална сигурност на Русия на 5 април руският президент Владимир Путин определи усилията на Русия за укрепване на контрола върху окупираните територии на Украйна като въпрос на вътрешна сигурност и върховенство на закона. Путин призова за продължаване на икономическата, правната и социалната интеграция на окупираните Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област в Руската федерация и подчерта значението на руските усилия за "възстановяване" в окупираните области за улесняване на процеса на интеграция.

Путин също така обвини Украйна, че заплашва цивилното население в окупираните области, и изтъкна неотдавнашните "терористични нападения" срещу окупационни служители и правоприлагащи органи, като се позова на украински партизански нападения срещу окупационни органи.

Путин подчерта необходимостта от засилени операции на правоохранителните органи за предпазване от подобни нападения и призова за засилено участие на местните украински граждани в процесите на правоприлагане, като изрично насърчи сътрудниците и информаторите в окупираните райони.

Путин особено често се позовава на концепцията за "тероризъм" и заплахите за вътрешната сигурност на Русия, за да оправдае вътрешните репресии, и вероятно създава условия за по-нататъшни репресии и репресии на правоохранителните органи в окупираните територии, използвайки подобна рамка.

Путин също така се опита да представи Русия като уважавана световна сила на фона на това, че китайски официални лица омаловажават близките отношения с Русия. На 5 април Путин проведе предавана по телевизията среща за връчване на акредитивните писма на посланиците на ръководителите на 17 дипломатически мисии, по време на която изтъкна близките отношения на Русия със Сирия и сътрудничеството с Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), вероятно като част от продължаващите усилия на Русия да привлече вниманието на незападните държави.

Путин заяви, че Сирия е надежден партньор, с когото Русия е постигнала няколко неуточнени споразумения по време на пътуването на сирийския президент Башар Асад в Русия на 14 март. Путин се скара на посланиците на САЩ и държавите от Европейския съюз и заяви, че Западът е отговорен за войната в Украйна и геополитическата конфронтация с Русия.

На 5 април китайският посланик в ЕС Фу Кон заяви, че съвместното изявление на Русия и Китай, в което се заявява, че връзките им нямат граници, публикувано през февруари 2022 г., е било погрешно представено, като нарече "няма граници" "чисто риторично изявление".

Фу добави, че Китай не подкрепя войната на Русия в Украйна и не ѝ предоставя оръжия. Изявлението на Фу е в съответствие с оценката на ISW от 21 март, че Путин не е успял да си осигури ползите от двустранното партньорство с Китай без ограничения, на които вероятно се е надявал при срещата си с китайския президент Си Дзинпин в Москва между 20 и 22 март.

Кремъл вероятно все повече се бори да запази лоялността на регионалните власти на по-ниско ниво, тъй като продължава да прехвърля отговорността за финансирането на войната върху руските федерални власти. На 5 април независимото руско издание "Верстка" съобщи, че Кремъл разработва "програма за привилегии" в регионалните администрации, за да поддържа лоялността на местните служители на по-ниско ниво.

Според "Верстка" администрацията на руския президент е изискала от регионалните администрации да създадат "инициативни групи", които да задоволяват нуждите на регионалните държавни служители, и че регионалните вицегубернатори са насърчавани в рамките на странно формулирана мярка да инсталират автомати за напитки в административните сгради, да осигуряват преференциални банкови кредити за служителите и да предлагат на чиновниците безплатен паркинг в града.

На 5 април Путин уволни генерал-полковник Николай Гречушкин от поста му на заместник-ръководител на Министерството на извънредните ситуации.

ISW и преди е съобщавала за неотдавнашни разследвания и арести на ръководството на руската Росгвардия, включително на началника на военноморския отдел на Росгвардия и на заместник-командира на Централния район на Росгвардия.

Росгвардия е създадена с помощта на персонал и ресурси от различни руски служби за сигурност и военни служби, включително Министерството на извънредните ситуации (МИС).

Възможно е Кремъл да се опитва да отстрани от длъжност редица служители на Росгвардия и МИС, които са изпаднали в немилост пред Путин, в стремежа си да засили контрола върху вътрешната сигурност на Русия.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко пристигна в Москва на 5 април, за да се срещне с Путин, а на 6 април ще се срещне с Върховния съвет на Съюзната държава Русия-Беларус. Нито руското, нито беларуското правителство публикуваха показания до крайния срок за събиране на данни за тази публикация.

Основни изводи

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че украинските сили ще се изтеглят от Бахмут, за да избегнат обкръжаване, ако е необходимо, но все още не преценяват необходимостта от това. Руският президент Владимир Путин формулира усилията на Русия за консолидиране на контрола върху окупираните територии на Украйна като въпрос на вътрешна сигурност и върховенство на закона по време на среща със Съвета за национална сигурност на Русия. Путин също така се опита да представи Русия като уважавана световна сила на фона на омаловажаването на близките отношения с Русия от страна на китайски официални лица. На 5 април Путин уволни генерал-полковник Николай Гречушкин от поста му на заместник-ръководител на Министерството на извънредните ситуации. Руските и украинските сили продължиха да водят позиционни сражения по линията Купянск-Сватове-Кремина. Руските сили вероятно постигнаха успехи във и около Бахмут и продължиха настъпателните операции по фронтовата линия Авдийвка - град Донецк. Възможно е руските бизнесмени да поемат по-голяма роля в подкрепа на усилията на руското МО за формиране на нередовни доброволчески формирования. Руският комисар по правата на детето Мария Лвова-Белова продължава да отрича международните твърдения, че Русия принудително депортира украински деца в Русия.

Източник: News.bg

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: