Отидете към основна версия

1 553 16

Сърбия цели да превземе Косово така, както направи Русия с Крим

  • косово-
  • русия-
  • крим-
  • сърбия-
  • президент

Президентът на Косово Вьоса Османи заяви

Източник: БГНЕС

Президентът на Косово Вьоса Османи заяви, че на Балканите се създава опасна ситуация, съобщи вестник „Коха диторе“, като се позова на интервю на Османи за британското издание „Сън Онлайн“ (The Sun Online).

Според Османи Сърбия използва руските тактики, за да сплаши Косово. Тя заяви, че сръбският президент Александър Вучич е „дълбоко свързан“ с президента на Русия Владимир Путин и допълни, че Сърбия цели да превземе територията на Косово, така, както е направила Русия с Крим.

По думите на Османи Сърбия въоръжава и финансира паравоенни организации. Тя подчерта, че „всички тези неща показват, че (това) е същият план като този на Путин за Крим“.

Османи призова Запада да продължи да подкрепя Косово, като каза, че конфликт на Балканите „ще дестабилизира допълнително и без това крехката Европа“.

„Не изглежда много вероятно да има нападение (от страна на Сърбия срещу Косово). Много хора обаче казаха, че е малко вероятно (да има нападение и) в Украйна само два дни преди то да се случи“, каза пред британското издание Османи. По думите ѝ нейната страна е сигурна, че Сърбия ще се провали, ако се опита да нападне и да си възвърне територията.

Напрежението между проевропейското Косово и свързаната с Русия Сърбия се разпалва многократно, докато сянката на войната в Украйна пада върху Европа, отбелязва „Сън Онлайн“.

Сърбия все още не признава обявената през 2008 г. независимост на Косово, призната от над сто държави в света. Белград и Прищина водят диалог за нормализиране на отношенията си под егидата на ЕС, предаде БТА.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 15 гласа.

Свързани новини