Отидете към основна версия

3 647 51

Япония протестира срещу руско учение

  • япония-
  • русия-
  • курилски острови-
  • учение

То се провежда в курилския регион

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Японското правителство протестира пред Русия във връзка с плановете за провеждане на ракетни учения от 18 до 22 април в южната част на Курилските острови. Хирокадзу Мацуно, генерален секретар на кабинета на министрите, съобщи това в понеделник на пресконференция в Токио.

„Според уведомлението, изпратено от руските власти до нашата брегова охрана, от 18 до 22 април се планира да се проведат учения с ракетни стрелби близо до остров Итуруп“, каза той. Периметърът на учението включва района, който Япония счита за свои териториални води. „Протестирахме, защото засилването на руското военно присъствие в северните територии (както в Япония наричат ​​южната част на Курилите) противоречи на позицията на страната ни“, добави Мацуно.

Руската страна многократно е наричала неуместни опитите на Токио да протестира във връзка с военни учения в района на Курилските острови. Руското външно министерство подчерта, че южните Курилски острови са неразделна част от територията на Руската федерация и тяхната руска идентичност е извън съмнение.

Москва и Токио водят преговори от средата на миналия век за изработване на мирно споразумение след резултатите от Втората световна война. Основната пречка за това остават разногласията относно правата върху южната част на Курилите. След края на войната целият архипелаг е включен в Съветския съюз, но Япония оспорва собствеността върху Итуруп, Кунашир, Шикотан и група малки необитаеми острови. В същото време руското външно министерство многократно е подчертавало, че суверенитетът на Москва върху тези територии, която разполага със съответната международна правна рамка, не подлежи на съмнение.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 36 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: