Отидете към основна версия

938 15

Президентът на Косово: Сърбия продължава да бъде най-сериозната заплаха за нас

  • косово-
  • президент-
  • сърбия-
  • нато-
  • заплаха

Вьоса Османи заяви

Източник: БГНЕС

Президентът на Косово Вьоса Османи заяви, че Сърбия продължава да бъде най-сериозната заплаха за Косово, предаде КосоваПрес. Тя подчерта, че като се има предвид подходът, който Белград има към Прищина, присъствието на НАТО в Косово е ключов фактор, предаде БТА.

Османи направи тези изявления в рамките на събитието „15 години надзор на сектора на обществената сигурност“, организиран от косовския център за изследване на сигурността.

„(Сърбия) Използва като инструмент престъпни структури на територията на Косово, като ги финансира. Сърбия продължава да представлява опасност за всички страни в региона. В този контекст, при този подход към Косово, присъствието на НАТО е ключов фактор“, заяви Османи.

Тя подчерта, че средата на сигурност в Косово зависи от средата на сигурност на глобално ниво, която, по думите ѝ, остава несигурна.

Сърбия отказва да признае независимостта на бившата си област Косово, обявена през 2008 г. Двете страни водят преговори под егидата на ЕС за нормализиране на отношенията.

По време на речта си президентът на Косово спомена и военното учение на НАТО “Defender Europe 2023”, което ще се проведе следващия месец в Албания.

По информация на албанското министерство на отбраната, цитирано от Евронюз Албания, учението, което ще се проведе между 15 май и 9 юни в Албания, е най-голямото в Европа от началото на руската агресия в Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 17 гласа.

Свързани новини