Отидете към основна версия

3 484 48

Колко сигурно е да се лети с руски самолети?

  • санкции-
  • аерофлот-
  • русия-
  • самолети-
  • авиация-
  • руски самолети-
  • иран-
  • полети

Какво означава това за безопасността на полетите?

Снимка: Shutterstock

Заради наложените на Русия санкции след нейната инвазия в Украйна руските авиокомпании вече не получават нови самолети и резервни части за тях. Освен това техните машини вече не се обслужват технически от съответните компании производителки или от други фирми от САЩ или Европа.

В началото на април т.г. руският икономически и финансов портал РБК съобщи, че за първи път самолет А330 на "Еърбъс" ще бъде изпратен в Иран за ремонт на турбините. Решението на "Аерофлот" не е изненада, тъй като руският авиопревозвач може да разчита, че в Иран по време на техническото обслужване самолетът няма да бъде задържан.

Тази машина на "Аерофлот" е "двойно регистрирана". Руските авиокомпании вече са пререгистрирали стотици пътнически самолети. Те са наети от западни компании, които трябваше да прекратят договорите си за лизинг с руските авиокомпании заради наложените санкции. Следователно това са самолети, които все още са официално регистрирани в чужбина, но са прехвърлени в руския регистър без съгласието на техните собственици. Държавите от ЕС и САЩ са длъжни не само да откажат да ремонтират и зареждат с гориво такива самолети, но и да ги задържат.

Как може да помогне Иран?

Техеран има богат опит с авиацията под удара на санкциите. Освен това Иран разполага и със самолети "Еърбъс" и с резервни части, от които се нуждае сега "Аерофлот". Експертите обаче се съмняват относно техния произход. "Не съществуват законни канали, по които Иран би могъл да се сдобие с оригинални резервни части", казва пред ДВ говорителят на "Еърбъс" Джъстин Дюбон. Наблюдателите не изключват възможността Иран да се снабдява с резервни части чрез "паралелен внос" или от черния пазар. Такива резервни части биха могли да се произвеждат в Китай или Индия.

Освен това Иран би могъл сам да произвежда някои части, смятат журналисти от германското специализирано издание Aero Telegraph. Те обаче подчертават, че Иран не може да предложи много на Русия, тъй като иранският самолетен флот не е в много добро състояние. В края на 2021 Асоциацията на иранските авиолинии беше признала, че около половината от самолетите в страната не могат да летят, тъй като им липсват важни резервни части, включително двигатели.

Все още е рано да се каже дали руските самолети вече ще бъдат редовно обслужвани в Иран. Източник от "Аерофлот" е заявил пред РБК, че ще трябва да се изчака завръщането на самолета A330. Чак след това ще се решава дали и други самолети могат да бъдат обслужвани в Иран.

Какво означава това за безопасността на полетите?

"Ако самолетът е годен за полети, има ли значение къде е бил ремонтиран? Съмнявам се, че има нещо специално в ремонта в Иран. Мисля, че техническият персонал е достатъчно професионален", казва за ДВ бивш пилот на руска авиокомпания, който е пожелал анонимност. Той е напуснал Русия малко след началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 и сега работи в чужбина.

Едва ли в Русия ще се стигне до масови съкращения на пилоти заради рискове, свързани с техническата годност на самолетите, смята източникът. Според него много негови колеги са загубили работата си по време на пандемията от коронавирус, а сега останалите пилоти ще си траят и ще продължат да летят, за да не рискуват работата си. Източник от ръководството на руска авиокомпания обаче признава пред ДВ, че "само през първата година след налагането на санкциите все още е било безопасно да се лети в Русия".

Производителят на самолети "Еърбъс" не желае да оценява рисковете от обслужването на самолетите на "Аерофлот" в Иран. Говорителят на компанията Джъстин Дюбон заяви пред ДВ само, че всяка оригинална част получава сериен номер, за да може компанията да ги проследява. Но според него няма начин да се проверят резервни части, които не са оригинални, или пък когато ремонтът не е бил извършен в сертифициран център.

Какви алтернативи има Русия?

Що се отнася до резервните части, Русия може да демонтира съществуващите самолети или да използва несертифицирани части от Турция или Китай. "Разбира се, тогава ще има повече технически неизправности. Нито един пилот обаче няма да лети при крещящи технически недостатъци. Както няма да карате кола без гуми, така и няма да летите без определени системи. Разбира се, ако нарушиш всички правила, не знаеш какви ще са последствията", казва бившият руски пилот.

Според него сериозен проблем е липсата на софтуерен ъпдейт за самолетите. Това скоро може да стане критично за руските авиокомпании. Пилотът подчертава: "Ако навигационната база данни е остаряла с два или три месеца, това все още не е голям проблем. Но ако въпросната актуализация се забави повече, маршрутите могат да се променят и никой няма да позволи на такива самолети да летят до цивилизовани страни. Не мисля, че дори Китай ще допусне в своето въздушно пространство самолети без актуализирана база данни след определен период от време".

Що се отнася до самолетите A330 на "Аерофлот," той ги нарича вече "мъртви". Русия, казва той, не се интересува от сертификацията и дори от мястото на ремонта. Такива самолети така или иначе не биха могли да бъдат препродадени. "Те ще се използват само на вътрешния пазар, докато не се развалят съвсем или може би изпратени обратно в Иран", посочва източникът на ДВ.

"Руски" самолети също са засегнати

Между другото западните санкции засягат и самолети, които официално се произвеждат в Русия. Например над 75% от частите на руския самолет Сухой Суперджет-100 (SSJ100) се доставят от чуждестранни компании. През март 2023 няколко руски авиокомпании се оплакаха от недостиг на резервни части от САЩ за този тип самолети, без които е невъзможно продължаването на експлоатацията.

Друг руски тип самолет, самолетът MC-21, чието влизане в експлоатация беше отложено за 2025, също е изправен пред същия проблем - недостиг на части, които не се произвеждат в Русия, а в чужбина.

"От моя гледна точка Русия няма бъдеще при сегашната ситуация. Руската авиационна индустрия също няма бъдеще. Скоро ще се върнем в 90-те години на миналия век, когато имаше много катастрофи", опасява се бившият пилот.

Автор: Ксения Сафронова

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 42 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания