Last news in Fakti

24 Май, 2023 11:54 2 829 20

Франция забрани вътрешните полети на къси разстояния

  • полети-
  • авиокомпании-
  • франция-
  • забрана-
  • въглеродни емисии-
  • климатични промени-
  • замърсяване на въздуха

Целта е да се намалят въглеродните емисии

Франция забрани вътрешните полети на къси разстояния - 1
Снимка: Shutterstock

Франция забрани вътрешните полети на къси разстояния, които имат алтернативи с влак, а причината е да се намалят въглеродните емисии, предаде bTV.

Законът влезе в сила две години, след като депутатите гласуваха за премахване на маршрути, при които същото пътуване може да се извърши с влак за по-малко от два часа и половина. Забраната почти изключва въздушното пътуване между Париж и градове, включително Нант, Лион и Бордо, а свързващите полети не са засегнати.

Лоран Донсел, временно изпълняващ длъжността ръководител на браншовата група "Авиокомпании за Европа" (A4E), заяви, че "забраната на тези пътувания ще има само минимален ефект" върху емисиите на CO2. Авиокомпаниите по света бяха сериозно засегнати от пандемията на коронавирус. Броят на полетите миналата година е намалял с почти 42% спрямо 2019 г., по информация на Flightradar24.

Гражданската конвенция на Франция за климата, която беше създадена от президента Еманюел Макрон през 2019 г. и включваше 150 общественици, предложи премахване на пътуванията със самолет, когато съществуват пътувания с влак под четири часа.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Франзели

    21 2 Отговор
    Да ходят пеша по-здравословно е.
  • 2 Коко

    28 0 Отговор
    Бобът и лещата са следващите, че да не пръцкаме
  • 3 ... от Германия

    26 0 Отговор
    Само че... TGVто се движи с над 300км/ч. За 2та часа на летището ще си минал на шир цяла Франция или 2/3 от нея на длъж. А в България ще си стигнал до Пловдив... ако имаш късмет.
  • 4 А50

    18 3 Отговор
    Хората имат модерни и развити железници и магат да си позволят да пътуват бързо и удобно по вътрешни маршрути, а при нас ГЕРБ№1 ни обясняваха че желесницата е отживелица за бедните и ще пътуваме само с автобуси, резултата е налице-трагедия, нито железница, нито магистрали. Но за вътрешни полети все пак има турбовитлови самолети превозващи до 70 човека и само меришат керосина. Това е сериозен удар по авиацията

    Коментиран от #9

  • 5 Вирус

    12 0 Отговор
    Бесарабке то това отдавна е планирано ама нали си мисирка и всички полети ще забранят питай твоите любими от фронта
  • 6 Тото

    16 0 Отговор
    И когато хората започнат да пътуват със автомобили по един двама ,това сигурно много ще помогне за намаляване на вредните емисии.
  • 7 Стрелата

    11 0 Отговор
    Целта е Демек че ги натисна игрите на Глада скоро и другаде в Европа
  • 8 песимист...

    12 0 Отговор
    ...ха честито на всички оптимисти... и това е само началото... а само преди 2 години това беше от теория на конспирациите... Мисля че ако някога поне малко сте учили... ще се сетите кво ще е след още 2 години...
  • 9 ... от Германия

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "А50":

    Е аз па това не го помня. Можеш ли да дадеш доказателства за думите си или просто си плюеш и измисляш свои факти като си биеш и плюсчета с ИП сменячката.

    Коментиран от #13

  • 10 Много

    1 2 Отговор
    правилно решение !
  • 11 Баба Макронка

    5 0 Отговор
    Тия ще летят през крив МакАрон! Едно време само със самолет съм пътувала! С парен локомотив и пуф-паф!
  • 12 Гошо

    6 1 Отговор
    Много работи ще им се наложи да забранят и то не само французите а целият така самонарекъл се "цивилизован свят"
  • 13 А50

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "... от Германия":

    Ооо помня много добре какво говореше в парламента транспортния министър в на ГЕРБ в парламента, онзи дето си затри детето. Много къса памет имате, то вие не помните в какво се вричахте преди 2 седмици камоли да помните какво се е говорело преди 10 и повече години. Също така ГЕРБ от трибуната на парламента заявяваха че няма смисъл да се правят каквито и било инвестиции в северозапада. Помним, всичко помним, не всички сме политически помяри.

    Коментиран от #19

  • 14 факуса

    4 0 Отговор
    и до англето да ги спрат,нали влак скоростен пуснаха,през 2 часа са
  • 15 Христо Божилов

    5 0 Отговор
    Прави са, да се пътува с кола и задръстват магистралите е къде къде по-екологично. И ние сме така до Бургас и Варна лятото. Не ползваме замърсяващи самолети
  • 16 Коко

    6 0 Отговор
    „Велосипедът е бавната смърт на планетата“.
    Банкер накара икономистите да мислят това, когато каза: „Колоездачът е катастрофа за икономиката на страната: не купува коли и не взема пари назаем, за да купи. Той не плаща застрахователни полици Не купува гориво, не плаща, за да вземе колата за ревизия и необходимите ремонти. Не използва платен паркинг. Не причинява големи катастрофи. Не изисква мулти лентови магистрали. Той не става затлъстял.
    Здравите хора не са необходими или полезни за икономиката. Те не купуват лекарства Не ходят по болници или лекари Не добавят нищо към БВП на страната.
    Напротив, всеки нов магазин на Макдоналдс създава поне 30 работни места, всъщност 10 кардиолози, 10 зъболекари, 10 диетични експерти и диетолози, очевидно както и хората, които работят в самия магазин.“
    Избирайте внимателно: колело или Мак Доналд? Струва си да се помисли.
    ПС: ходенето е още по-лошо Пешеходците дори не си купуват колело!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 СУПер блага вест

    3 1 Отговор
    Явно цените на горивата се отразяват добре на френската икономика. Сега ще икономисват от горива, после от дрехи, от храна ...в името на екологията де... Така е - т.н. ценности искат жертви и ще ги правят.
  • 19 ...

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "А50":

    Добре де. Дай някъде да го прочетем. Щото и аз помня много добре какво вършеше майка ти миналата година на магистралата
    Така можем да си говорим до утре.
  • 20 Гост

    1 1 Отговор
    Глупости на търкалета,спират късите полети поради липса на пътници.Няма как Бойнг 737 да лети Нант-Париж с 40-50 пасажера,а понякога няма и толкова.Отделно за да летиш в 6:30 сутринта до Париж за работа/ полета е около 40 мин, от Нант/,трябва да си в 5:00 на летището.Тоест, да си станал от леглото най-късно в 4 сутринта.После в 18 ч летиш обратно и си у дома към 19 : 30. Е, това живот ли е? Ковида и той допълнително усложни обстановката.Уж че заради екологията..
Новини по държави: