Отидете към основна версия

1 116 5

Ереван излезе на факелно шествие в памет на жертвите на арменския геноцид

  • армения-
  • ереван-
  • геноцид-
  • факелно шествие

Според историци в последните дни на Османската империя около 1,5 милиона арменци са били избити от османските турци

Снимка: Фейсбук

Около 10 000 души участваха тази вечер във факелно шествие в столицата на Армения, за да почетат паметта на около 1,5 милиона арменци, убити в Османската империя преди повече от век, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА..

Шествието от централния площад на Ереван към мемориалния комплекс започна, след като активисти изгориха флаговете на Турция и Азербайджан. Напрежението между Армения и Азербайджан се покачи през последните месеци заради блокада на път, водещ към етническия арменски регион Нагорни Карабах в границите на Азербайджан, посочва АП.

Според историци в последните дни на Османската империя около 1,5 милиона арменци са били избити от османските турци. Тези събития се възприемат от мнозина като първия геноцид на 20-и век.

Арменците отдавна настояват убийствата да бъдат признати за геноцид. Турция приема, че загиналите са много, но отхвърля термина геноцид и твърди, че броят им е преувеличен. Анкара определя събитията като сблъсъци по време на рухването на Османската империя.

В понеделник Армения официално ще отбележи Деня на възпоминание на геноцида, маркирайки началото на убийствата през 1915 г.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.

Свързани новини