24 Април, 2023 05:23 1 115 5

Ереван излезе на факелно шествие в памет на жертвите на арменския геноцид

  • армения-
  • ереван-
  • геноцид-
  • факелно шествие

Според историци в последните дни на Османската империя около 1,5 милиона арменци са били избити от османските турци

Ереван излезе на факелно шествие в памет на жертвите на арменския геноцид - 1
Снимка: Фейсбук

Около 10 000 души участваха тази вечер във факелно шествие в столицата на Армения, за да почетат паметта на около 1,5 милиона арменци, убити в Османската империя преди повече от век, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА..

Шествието от централния площад на Ереван към мемориалния комплекс започна, след като активисти изгориха флаговете на Турция и Азербайджан. Напрежението между Армения и Азербайджан се покачи през последните месеци заради блокада на път, водещ към етническия арменски регион Нагорни Карабах в границите на Азербайджан, посочва АП.

Според историци в последните дни на Османската империя около 1,5 милиона арменци са били избити от османските турци. Тези събития се възприемат от мнозина като първия геноцид на 20-и век.

Арменците отдавна настояват убийствата да бъдат признати за геноцид. Турция приема, че загиналите са много, но отхвърля термина геноцид и твърди, че броят им е преувеличен. Анкара определя събитията като сблъсъци по време на рухването на Османската империя.

В понеделник Армения официално ще отбележи Деня на възпоминание на геноцида, маркирайки началото на убийствата през 1915 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дебела кратуна

    12 4 Отговор
    Турция да отрича понятието "геноцид" е малко или много разбираемо. Има обаче една държава (народ) която го отрича доста по-ревностно - Израел. В официалното им становище се тръди, че ако започне безразборно да се лепи марката "геноцид" на всяко избиване на народи, това би омаловажило значението на "еврейския холокост". И те поради таа причина, отказват да признаят арменския геноцид... Ти да видиш!!!!

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 дебела кратуна

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Механик":

    Ае, не съм особено съгласен. Едните са православни, другите йеховисти. Не знам някъде в православието да се говори за богоизбран народ и неверници, които трябва да му служат. В талмуда, далеч не е така.

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.