Отидете към основна версия

1 006 0

Какъв е броят на жертвите и ранените в Судан?

  • судан-
  • жертви-
  • боеве-
  • ранени-
  • деца

Световната здравна организация (СЗО) съобщава

Източник: БГНЕС

Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че 413 души са загинали в настоящия конфликт в Судан. Агенцията на ООН за децата заяви, че и децата плащат висока цена, като според данните най-малко девет са убити в боевете и повече от 50 са тежко ранени. Това съобщава Анадолската агенция.

Говорителят на СЗО Маргарет Харис каза на пресконференция на ООН, че според данни на правителството в Судан 413 души са загинали и 3551 са ранени в конфликта. Тя каза още, че има 11 потвърдени атаки срещу здравни заведения, включително 10 от 15 април, пише News.bg.

Боевете са част от продължаващите сблъсъци между армията на страната и паравоенните сили за бърза поддръжка.

"Според Министерството на здравеопазването в Судан броят на здравните заведения, които са спрели да работят, е 20. И също така, според числата на Министерството на здравеопазването, броят на здравните заведения, изложени на риск от спиране, е 12, каза Харис. Така че това означава, че всички тези хора, които се нуждаят от грижи, и това не са само хората, пострадали заради ужасните битки, а и такива, които са се нуждаели от лечение и преди, също са засегнати", каза говорителят на СЗО.

На същата пресконференция говорителят на УНИЦЕФ Джеймс Елдер каза: "Очевидно, както винаги, боевете нанасят опустошителни жертви на децата. Сега имаме съобщения за най-малко девет убити деца и най-малко 50 ранени. Тези числа ще продължат да растат, докато продължават боевете", добави той.

Елдер каза, че голям брой хора са хванати в капан и нямат достъп до електричество.

"Те са ужасени да не им свършат храната, водата и лекарствата", каза той и добави: "Едно от нашите сериозни притеснения е около болниците, попаднали под обстрел".

Судан вече има едно от най-високите нива на недохранване сред децата в света.

"И сега имаме ситуация, в която критичната животоспасяваща подкрепа за около 50 000 деца е изложена на риск", каза говорителят на УНИЦЕФ.

Боевете също излагат на риск "студената верига" в Судан, включително ваксини и инсулин на стойност над 40 милиона щатски долара, поради прекъсвания в електрозахранването и невъзможността да се презаредят генераторите с гориво, каза Елдър.

УНИЦЕФ също има доклади за деца, приютили се в училища и центрове за грижи, докато се борят с яростта около тях, и за детски болници, принудени да се евакуират, тъй като обстрелът се приближава, съобщи Anadolu.

Преди ескалацията на насилието в Судан хуманитарните нужди на децата в страната са били високи, като се смята, че три четвърти от децата живеят в крайна бедност.

В същото време 11,5 милиона деца и членове на общността се нуждаеха от спешни водоснабдителни и санитарни услуги, 7 милиона деца не посещаваха училище, а повече от 600 000 деца страдаха от тежко остро недохранване.

Боевете избухнаха миналата събота между суданската армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа (RSF) в столицата Хартум и околностите ѝ.

Судан е без работещо правителство от октомври 2021 г., когато военните освободиха преходното правителство на премиера Абдала Хамдок и обявиха извънредно положение в това, което политическите сили нарекоха "преврат".

Започна евакуацията на чужденците, като сред тях са и български граждани.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.

Свързани новини