Отидете към основна версия

1 352 24

Лула да Силва: Русия и Украйна трябва да седнат и да говорят за мир

  • лула да силва-
  • украйна-
  • бразилия-
  • испания-
  • мир

Бразилският президент отново призова за създаването на "група за мир"

Източник: БГНЕС

Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва отново призова за създаването на "група за мир", която да посредничи за постигането на споразумение между Русия и Украйна, като заяви, че всичко може да бъде обсъдено, но първо страните трябва да седнат на масата за преговори и да обсъдят мира, предаде Ройтерс.

"Има редица неща, които трябва да бъдат обсъдени - Крим, други територии, НАТО", заяви Лула при посещението си в Испания и добави, че не е негова работа да казва кой притежава полуострова. "Това е дискусия между Русия и Украйна", добави той.

Лула говори по време на пресконференция заедно с испанския министър-председател Педро Санчес, твърд привърженик на европейското мнение, че Украйна се защитава от руската агресия.

Според съвместно изявление Санчес е приветствал обяснението на бразилския президент за неговата мирна инициатива, но му е казал, че Мадрид подкрепя мирния план от 10 точки на украинския президент Володимир Зеленски, който призовава Русия да се изтегли от всички завладени територии, включително и от Крим.

"Искам да благодаря на Лула за неговата ангажираност и интерес към насърчаването на група от посреднически държави за постигането на мир" заяви испанския премиер на пресконференцията и добави, че двамата с бразилския лидер имат разминавания в "нюансите" относно вида на търсения мир.

Санчес подчерта, че "справедлив и траен мир" ще настъпи само след пълното изтегляне на руските сили от украинска територия.

Лула сам се поставя в ролята на посредник за започването на мирни преговори за прекратяването на конфликта в Украйна, започнал с нахлуването на руските сили в съседната страна през февруари миналата година. Предложението, основано на традиционната бразилска политика на ненамеса и открита дипломация, призовава група държави, които не участват във войната, да ангажират както Русия, така и Украйна в мирни преговори, отбелязва Ройтерс.

Думите на бразилския президент обаче предизвикаха бурни реакции сред западните съюзници. Говорител на Белия дом обвини Лула, че "повтаря като папагал руската и китайката пропаганда, без да преценява фактите". Европейският съюз също отхвърли твърдението на южноамериканския лидер, че и Украйна, и Русия са отговорни за войната. Говорителят на ЕС по външните работи Петер Стано заяви, че цялата помощ (предоставяна от Запада) е насочена към "легитимната отбрана" на Украйна.

След отзвука бразилският президент промени езика си и по време на посещенията си в Португалия и в Испания многократно осъди нарушаването на териториалната цялост на Украйна от страна на Русия. "Разбирам европейската гледна точка за тази война. Неприемливо е една държава да нахлува в друга, но това е война, в която не виждам някой да говори за мир", заяви Лула.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: