Тема: Украйна

26 Април, 2023 21:26 1 351 24

Лула да Силва: Русия и Украйна трябва да седнат и да говорят за мир

  • лула да силва-
  • украйна-
  • бразилия-
  • испания-
  • мир

Бразилският президент отново призова за създаването на "група за мир"

Лула да Силва: Русия и Украйна трябва да седнат и да говорят за мир - 1
Източник: БГНЕС

Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва отново призова за създаването на "група за мир", която да посредничи за постигането на споразумение между Русия и Украйна, като заяви, че всичко може да бъде обсъдено, но първо страните трябва да седнат на масата за преговори и да обсъдят мира, предаде Ройтерс.

"Има редица неща, които трябва да бъдат обсъдени - Крим, други територии, НАТО", заяви Лула при посещението си в Испания и добави, че не е негова работа да казва кой притежава полуострова. "Това е дискусия между Русия и Украйна", добави той.

Още новини от Украйна

Лула говори по време на пресконференция заедно с испанския министър-председател Педро Санчес, твърд привърженик на европейското мнение, че Украйна се защитава от руската агресия.

Според съвместно изявление Санчес е приветствал обяснението на бразилския президент за неговата мирна инициатива, но му е казал, че Мадрид подкрепя мирния план от 10 точки на украинския президент Володимир Зеленски, който призовава Русия да се изтегли от всички завладени територии, включително и от Крим.

"Искам да благодаря на Лула за неговата ангажираност и интерес към насърчаването на група от посреднически държави за постигането на мир" заяви испанския премиер на пресконференцията и добави, че двамата с бразилския лидер имат разминавания в "нюансите" относно вида на търсения мир.

Санчес подчерта, че "справедлив и траен мир" ще настъпи само след пълното изтегляне на руските сили от украинска територия.

Лула сам се поставя в ролята на посредник за започването на мирни преговори за прекратяването на конфликта в Украйна, започнал с нахлуването на руските сили в съседната страна през февруари миналата година. Предложението, основано на традиционната бразилска политика на ненамеса и открита дипломация, призовава група държави, които не участват във войната, да ангажират както Русия, така и Украйна в мирни преговори, отбелязва Ройтерс.

Думите на бразилския президент обаче предизвикаха бурни реакции сред западните съюзници. Говорител на Белия дом обвини Лула, че "повтаря като папагал руската и китайката пропаганда, без да преценява фактите". Европейският съюз също отхвърли твърдението на южноамериканския лидер, че и Украйна, и Русия са отговорни за войната. Говорителят на ЕС по външните работи Петер Стано заяви, че цялата помощ (предоставяна от Запада) е насочена към "легитимната отбрана" на Украйна.

След отзвука бразилският президент промени езика си и по време на посещенията си в Португалия и в Испания многократно осъди нарушаването на териториалната цялост на Украйна от страна на Русия. "Разбирам европейската гледна точка за тази война. Неприемливо е една държава да нахлува в друга, но това е война, в която не виждам някой да говори за мир", заяви Лула.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ха ха

    5 7 Отговор
    Тва бивши затворници и изветрели дедувци като поемат света, всичко отива към провал...
  • 3 Тото

    9 11 Отговор
    Трябва ама краварските джендъри не се спират със техните номера.

    Коментиран от #6, #19

  • 4 горски

    9 10 Отговор
    До скоро САЩ бяха посредниците в целия свят.Сега са участници в конфликти...и вече думата им не тежи..
    Сега държави като Бразилия,Китай ,Индия и Турция ще вършат тази работа...

    Коментиран от #18

  • 5 Хохо Бохо

    9 11 Отговор
    Когато Путин се махне от Украйна,
    ще има разговори за мир и размерът на репарациите...
    Може и да не е с Путин, а с наследника му
  • 6 Мммммм

    11 9 Отговор

    До коментар #3 от "Тото":

    Когато от България някой окупира 20 процента, тогава ще давате акъл русофили! До тогава си мълчете.

    Коментиран от #17, #24

  • 7 Гепард

    2 4 Отговор
    Правилно
  • 8 Хахахаха

    11 8 Отговор
    Русофили, вие какво имате в Украйна, че ще го давате на Русия? Или понеже не е ваше, може да го дадете! Ами дайте 20 процента от България на Ердоган, така и така сте тръгнали да давате.

    Коментиран от #11, #21

  • 9 Макс

    6 7 Отговор
    Лула да Силва да се прибира и да оправя собствената си държава, че е едно голямо престъпно гето. В ръцете на Путин Русия също се превръща в това.

    Коментиран от #22

  • 10 Кучетата лаят,

    7 6 Отговор
    Мечокът бачка. Та така.

    Коментиран от #12

  • 11 Рашка с чашка

    9 6 Отговор

    До коментар #8 от "Хахахаха":

    За руските доброволни роби ли става дума? Те на Ердоган може и нищо да не искат да дадат, но на Путин ще дадат не 20% ,а 100% от България, ако зависи от тях! А най-тъпото е че ако ги питаш, се определят като националисти!!! Не друзя, не сте български патриоти, вие сте предатели защото слагате чужда държава за господар над България!

    Коментиран от #15

  • 12 Киев за три дни

    7 7 Отговор

    До коментар #10 от "Кучетата лаят,":

    И какво точно,, бачка" мечката Русия? Година и два месеца след като нападна Украйна, за да покаже на НАТО че и тя може да превзема държави за по-малко от месец, копае окопи за да се защити от украинската контраофанзива. Това ли ,,бачка ?

    Коментиран от #13, #16

  • 13 Да се готви

    6 5 Отговор

    До коментар #12 от "Киев за три дни":

    Полша.

    Коментиран от #14

  • 14 Киев за три дни

    6 8 Отговор

    До коментар #13 от "Да се готви":

    За какво да се готви Полша? Руската Федерация ще се разпадне, също както Руската империя се разпадна след поражението в Първата световна воина и както СССР се разпадна след Афганистанската война, където се провалиха. Сега предстои разпадането на Руската Федерация, след поредната загубена война.
  • 15 Референдум

    4 6 Отговор

    До коментар #11 от "Рашка с чашка":

    Наблюдавам, че се вдига интереса към д референдумите. Аз предлагам референдум - "За или против смяна на името Република България, на Задунайская Губерния".
  • 16 Руската мечка...

    5 5 Отговор

    До коментар #12 от "Киев за три дни":

    ...която нормално от над 100 години бачка в Колхоза, се опитва да бачка Меринджей, но скоро ще разбере с горчивина, че мястото й си е в Колхоза.
  • 17 ....не

    1 7 Отговор

    До коментар #6 от "Мммммм":

    ....няма да мълчим! Ние искаме България, нашата Родина, по-малка сестра на Русия, да си остане 100% руска. Задунайская губерния форевър!
  • 18 ...горски...?

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "горски":

    Този скрижал в някоя хралупа в гората ли го намери? 🤣🤣🤣
  • 19 Ейййй....

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "Тото":

    ...като каза "кравари" та се сетих! Клинт Истууд скоро ще стане на 100 години. В цветущо здраве, има си гадже с 33 години по-млада краварка, живее в ранчо и гледа крави. Голям кравар! Е не е пич като колхозник...но...пак става!
  • 20 Какво Да Се Прави

    2 3 Отговор
    Излиза, че Лула, горкият, не познава циона Зеленски изобщо
  • 21 Виж сега,

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "Хахахаха":

    Твоите днешни атлантически приятели са окупирали и откъсвали и повече от България в миналото. Цяла Македония, Беломорието, Западните покрайнини, Добруджа и т.н.
  • 22 Реалист

    4 16 Отговор

    До коментар #9 от "Макс":

    Всички усилия са безмислени докато циона Зеленски и хунтата оглавяват страната. Те не само са ултранационалисти с нацистки уклон, но и чужди марионетки
  • 23 Да бе да

    1 1 Отговор
    Всички затворници са за путлер🦩
    Този индивид беше съден няколко пъти , но очевидно в парадор ( бразилия) като излезеш те правят резидент 😅 нищо чудно че от плажа до Маракана ( стадиона) ти трябва охрана ! О и не оставяйте нищо в стаята , щото няма да е там когато , ако изобщо се върнете 🦩🦩личен опит за съжаление🤮
  • 24 Матей

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Мммммм":

    Ще даваме, ама да не викате после,абе тия бяха прави. А като бяхме 100% окупирани кой отвънка дойде да ни помогне? Тъй,че като нямаш ще приемаш акъл и сега
Новини по държави: