Отидете към основна версия

28 Април, 2023 14:54, обновена 28 Април, 2023 14:54 2 563 57

Най-малко 16 загинали при днешните руски нападения в Украйна

  • украйна-
  • киев-
  • русия-
  • нападение-
  • загинали-
  • ранени

Рано тази сутрин руските сили изстреляха крилати ракети и използваха няколко безпилотни летателни апарата срещу цели в Киев и други части на страната

Източник: БГНЕС

Броят на загиналите при днешните руски ракетни нападения в Украйна са вече 16, предадоха световните агенции.

Рано тази сутрин руските сили изстреляха крилати ракети и използваха няколко безпилотни летателни апарата срещу цели в Киев и други части на страната, съобщиха световните агенции.

Украинските военновъздушни сили прехванаха и свалиха 21 крилати ракети от общо 23 и два дрона над територията на Киев и други населени места.

До момента няма информация за ракети, поразили цели в столицата, но отломки от прихванатите ракети и безпилотни самолети повредиха електропроводи и пътища. Няма данни за загинали на територията на Киев. В столицата противовъздушната система за отбрана е била задействана, а сирените за въздушно нападение са започнали да звучат около 4:00 ч. местно време. Тревогата е приключила приблизително два часа по-късно. Нападението е първото срещу украинската столица от 9 март насам.

Ситуацията извън столицата обаче е различна. В град Уман в Черкаска област, на около 215 километра южно от Киев, две крилати ракети поразиха девететажна жилищна сграда, като при удара загинаха най-малко 14 цивилни, сред които и две деца. По-рано се съобщаваше и за 9 ранени при тези удари. 31-годишна жена и нейната дъщеря загинаха при нападение в град Днепър, съобщиха властите в града. "Млада жена и тригодишно дете са загинали", написа в "Телеграм" кметът на централния украински град Днепър Борис Филатов. Четирима души са пострадали, а жилищен дом и предприятие са били сериозно повредени.

Руските крилати ракети са изстреляни от самолети, действащи в района на Каспийско море, каза главнокомандващият украинските въоръжени сили генерал Валерий Залужни. Той поясни относно изстреляните крилати ракети, че те са били от типа "Kh-101" и "Kh-105".

Според агенция Интерфакс тази нощ е имало взривове в областите Днепър, Кременчук и Полтава в Централна Украйна, както и в южната Николаевска област.

Същевременно говорителят на проруската групировка "Център" Александър Савчук съобщи, че нейните артилерийски подразделения в направление "Красни Лиман" (старото наименование на град Лиман - бел. ред.) са поразили около 130 цели на украинските въоръжени сили (ВСУ). Над 100 от тях са били поразени в районите, където са съсредоточени жива сила и огнева мощ на ВСУ, уточни той.

По думите му е бил унищожен и украински дрон, а два пункта на украинските сили са били поразени от тежки огнехвъргачни системи, известни като "Солнцепек".

А пък назначеният от руските власти кмет на украинския град Донецк каза днес, че 7 души са убити при украински обстрел в града, при който е бил поразен микробус, предаде Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: