Отидете към основна версия

745 11

Германски кораб спаси 47 мигранти в Средиземно море

  • кораб-
  • мигранти-
  • спасени-
  • средиземно море

Плавателният съд е собственост на хуманитарна организация

Малък частен кораб, използван от германска хуманитарна организация, спаси в Средиземно море 47 мигранти, сред които бременна жена и няколко деца, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Екипажът на кораба "Надир", който принадлежи на организацията "Рескюшип" (RESQSHIP), базирана в Хамбург, съобщи, че лодката на мигрантите е била застрашена от преобръщане, когато била открита в петък.

Италианските власти са насочили спасителния кораб към пристанището на остров Лампедуза между Сицилия и Северна Африка, където често се откарват мигрантите, спасени в морето.

Предишната нощ корабът оказа спешна помощ на други 54 мигранти в дървена лодка. "Надир" придружаваше лодката в продължение на няколко часа, докато италианската брегова охрана ги взе на борда на свои плавателни съдове, с които те бяха откарани също на Лампедуза.

По отношение на спасителната операция в петък говорителката на "Рескюшип" Кат Шпангел каза: "Лодката беше нестабилна, напълно претоварена и потънала много ниско във водата". По думите ѝ е имало "остра опасност от преобръщане" заради вълните, в нея вече е нахлувала вода, а "хората все повече се обземаха от паника".

Мигрантите отплавали от тунизийския град Сфакс в четвъртък вечер. Повечето от тях са от Гвинея и Брега на слоновата кост.

Макар че "Надир" не е специализиран спасителен кораб, в сряда той пак спаси 41 души и ги откара в Лампедуза.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 8 гласа.

Свързани новини