Отидете към основна версия

3 103 49

Проблем в доставките! Тайван ще получи изтребителите F-16 със закъснение, Тайпе иска компенсации от Вашингтон

  • тайван-
  • сащ-
  • ф-16-
  • изтребители-
  • китай-
  • тайвански проток

Тайпе ще увеличи флотилията си от F-16 до над 200 самолета и ще укрепи отбраната си на фона на нарастващата заплаха от страна на Китай, който счита Тайван за своя територия

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Доставката на 66 нови изтребители F-16V от Съединените щати за Тайван е била забавена поради прекъсвания на веригата за доставки. Това съобщи тайванският министър на отбрана Чиу Куо-чен, цитиран от "Ройтерс".

Той посочи, че министерството работи за минимизиране на щетите и "отстраняване на недостатъците".

През 2019 г. Съединените щати одобриха продажбата на изтребители F-16 на "Локхийд Мартин" на Тайван на стойност 8 милиарда долара. С тази сделка островът ще увеличи флотилията си от F-16 до над 200 самолета - най-големият в Азия, и ще укрепи отбраната си предвид нарастващата заплаха от страна на Китай, който счита Тайван за своя територия.

Тайван преобразува 141 самолета F-16A/B в типа F-16V и в допълнение поръча 66 нови F-16V, които разполагат с нова авионика, оръжия и радари, с цел по-добро противодействие на китайските военновъздушни сили, включително J- 20 стелт самолети.

Първият от новите F-16V трябваше да бъде доставен през четвъртото тримесечие на тази година, но това беше отложено за третото тримесечие на 2024 г. поради прекъсвания на веригата за доставки, свързани с пандемията, съобщиха от тайванското военно министерство.

Чиу обясни, че Тайван е поискал от Съединените щати "да компенсират недостига", включително да дадат приоритет на доставките на резервни части за вече наличните изтребители.

"Използват се множество канали и минимизираме щетите, посочи той и добави, че страната все още очаква пълната поръчка да бъде осъществена преди 2026 г.

Министерството използва дипломатически канали, като например американското посолство в Тайпе, за да разреши проблема, отбеляза още Чиу.

От миналата година Тайван се оплаква от забавяне на доставките на оръжия от САЩ, като противовъздушни ракети "Стингър". Причината е, че производителите насочват доставките си към Украйна, която се отбранява от руските сили, и въпросът тревожи американските законодатели.

Майкъл Маккол, председател на комисията по външни работи на Камарата на представителите на САЩ, заяви по време на посещение в Тайпе миналия месец, че се прави всичко възможно, за да бъдат ускорени доставките на оръжие.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 19 гласа.

Свързани новини