Отидете към основна версия

1 047 8

Белград vs. Прищина! Вашингтон очаква мирен договор между Сърбия и Косово до края на годината

  • сърбия-
  • косово-
  • александър вучич-
  • албин курти-
  • кейфор

През март двете страни устно се договориха да приложат подкрепян от Запада план, насочен към подобряване на връзките, но оттогава не се отчита особен напредък

Снимка: БГНЕС/ЕРА

До края на тази година ще бъде постигнато окончателно споразумение между Сърбия и Косово. Това увери специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар, цитиран от "Евронюз".

По негови думи изпълнението на споразумението в посока нормализация трябва да започне с Общността на сръбските общини.

"Не очаквахме лидерите да постигнат съгласие по проектоустава на Общността на сръбските общини, но искахме да представят своите виждания. И ги получихме. Надявам се и очаквам, че до края на годината ще стигнем дотам", отбеляза той.

Ескобар потвърди, че работата по създаването на Общността вече е започнала. Той заяви, че "трябва да продължим напред, докато стигнем до модел".

Американският пратеник очаква в рамките на две седмици да се проведе среща между главните преговарящи, на която въпросът да бъде обсъден отново.

"Този процес е много важен, както е важно и двете страни, особено Косово, да го приемат сериозно и да продължат към финализирането му", настоя дипломатът.

Според него по време на срещата в Брюксел е постигнат "малък напредък". Ескобар заяви, че че страните трябва да внесат предложение, което да бъде прието и от двете държави.

През март Прищина и Белград устно се договориха да приложат подкрепян от Запада план, насочен към подобряване на връзките, но оттогава не се отчита особен напредък.

Около 50 000 сърби, живеещи в Северно Косово, все още отказват да участват в косовските институции - полицията, съдебната система и общинските власти, които напуснаха през ноември миналата година. Освен това миналия месец те бойкотираха местните избори, организирани от косовските власти.

Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: