Отидете към основна версия

2 773 105

Покушение над известен руски писател

  • захари прилепин-
  • покушение-
  • писател-
  • русия

Шофьорът на Захар Прилепин е загинал

Снимка: ЕРА/БГНЕС

В района на Нижни Новгород в събота беше взривен автомобилът на писателя Захар Прилепин. Полицията задържа мъж, заподозрян в атентата.

Колата на Прилепин е взривена в село Пионерски. Селището е разположено в гориста местност на десния бряг на река Керженец. Намира се на 34 км от административния център на селския съвет - Красная Слобода и на 54 км от Нижни Новгород.

По предварителни данни под дъното на колата е поставено взривно устройство. Мощността е над 2 кг в тротилов еквивалент.

Предната част на колата е била отнесена по време на експлозията, оставяйки кратер на мястото на инцидента.

Шофьорът на писателя е убит, а Прилепин е ранен. Той е настанен в болница с травми на двата крака, но е в съзнание. По данни на МВР други пострадали няма.

Ръководителят на района на Нижни Новгород Глеб Никитин потвърди, че писателят е получил леки фрактури, но няма заплаха за здравето му.

Следственият комитет образува дело по факта на взривяването на колата, прокуратурата в Нижни Новгород започна разследване.

В региона е въведен план "Прехват", на полицаите им е наредено да спират всички съмнителни автомобили и да проверяват документите на шофьорите, както и да проверяват превозните им средства.

Кремъл все още не е коментирал ситуацията, очаквайки информация от правоохранителните органи.

Лидерът на "Справедлива Русия - За истината" Сергей Миронов нарече инцидента планирана и организирана терористична атака.

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Вашингтон е създал поредната терористична клетка от режима в Киев.

Василий Пискарьов, председател на комисията по сигурността и борбата с корупцията в Държавната дума, също смята експлозията за престъпление на режима в Киев.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев изпрати телеграма до Прилепин, в която нарече покушението срещу него подло нападение от нацистки екстремисти.

Няма потвърждение за участието на украинските власти в експлозията, но според правоприлагащите органи отмъщението на украинските екстремисти се разглежда като версия.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 25 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания