Отидете към основна версия

3 359 49

Politico: Вагнеровци все още контролират по-голяма част от Бахмут

  • бахмут-
  • русия-
  • украйна-
  • вагнер-
  • евгений пригожин

Евгений Пригожин отдавна говори против руското министерство на отбраната, твърдейки, че неговите войници водят битката на място и че Москва не прави достатъчно, за да помогне в Бахмут

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Силите, свързани с частната военна компания (ЧВК) "Вагнер", продължават да контролират по-голямата част от територията в източния украински град Бахмут и притежават значителни запаси от боеприпаси въпреки някои загуби, според двама висши американски служители, цитирани от американския вестник Politico.

През последната седмица Евгений Пригожин, босът на "Вагнер", се появи в множество видеоклипове в социалните медии, заплашвайки да изтегли войниците си изцяло от града - където те водеха битките през последните месеци, отчасти защото не разполагали с необходимите оръжия и боеприпаси.

Вместо това, каза Пригожин, чеченските сили трябва да заемат мястото им. Шефът на "Вагнер" по-късно се отказа от тази заплаха, като каза в едно видео, че руското министерство на отбраната е дало гаранции, че ще изпрати допълнителни ресурси на фронтовата линия. "Ще продължим да настояваме още няколко дни", каза той.

Изявленията предизвикаха широко разпространени спекулации, че бойците на "Вагнер" може скоро да напуснат напълно Бахмут, потенциално създавайки възможност за настъпление на украинските сили. Пълното напускане на силите на "Вагнер" вероятно ще промени траекторията на войната в източната част на страната, където Русия и Украйна водят боеве в града от месеци и са загубили хиляди войници.

В сряда украински официални лица обявиха, че са превзели няколко от позициите на "Вагнер" в покрайнините на града. Но американски служители казаха, че не са видели доказателства, които да предполагат, че Вагнер се готви за такова пълно отстъпление.

Пригожин отдавна говори против руското министерство на отбраната, твърдейки, че неговите войници водят битката на място и че Москва не прави достатъчно, за да помогне в Бахмут. Американски служители казаха, че неотдавнашните забележки на Пригожин за Бахмут не са достоверни и вероятно имат за цел да предизвикат реакция от вътрешния отбранителен апарат на Москва - да принудят Москва да изпрати допълнителни оръжия.

Въпреки изявленията на Пригожин, "Вагнер" продължава да разполага със значителни запаси от боеприпаси и поддържа контрол над най-малко 85 процента от Бахмут, казаха американски служители. Един от тях заяви, че въпреки че силите на "Вагнер" изглеждат непокътнати в Бахмут, все още е възможно чеченските сили да се придвижат в града, за да помогнат.

"Няма да коментираме театралността на г-н Пригожин или политическата противопоставяне между него и руските военни лидери", каза говорител на Съвета за национална сигурност. "Г-н. Пригожин се е отнасял към своите войници като към пушечно месо, жертвайки живота им за малки постижения без видима стратегическа печалба, за да се опита да постигне политическите си цели."

Междувременно Киев и Москва продължават да си разменят удари в Бахмут. Битките са в застой от седмици, като нито една от страните не е постигнала значителен напредък. В сряда обаче украински официални лица казаха, че силите са изтласкали руска пехотна бригада в югозападните покрайнини на града.

Украинска победа в Бахмут би имала известно символично значение, но западните служители посъветваха Киев през последните месеци да не хаби значителни количества ресурси за битката и вместо това да насочи своите оръжия и бойци към предстоящите пролетни и летни офанзиви.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 22 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: