Отидете към основна версия

1 441 14

Никола Саркози загуби обжалването, слагат му електронна гривна

  • франция-
  • никола саркози-
  • дела срещу сракози

68-годишният бивш президент, който изкара един мандат начело на френската държава от 2007 до 2012 г., винаги е отричал да е вършил нещо нередно

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият френски президент Никола Саркози загуби обжалването си срещу присъда от 2021 г. за корупция и търговия с влияние в Парижкия апелативен съд в сряда, предава Ройтерс.

Съдът потвърди присъдата от три години затвор, като две от тези години са условни и Саркози ще носи електронна гривна, вместо да лежи в затвора за оставащата година.

През 2021 г. по-долна инстанция призна Саркози за виновен в опит да подкупи съдия след напускане на длъжността и в търговия с влияние в замяна на поверителна информация относно разследване на финансирането на кампанията му през 2007 г.

Това бележи зашеметяващо падение за бивш президент, който някога е бил сред световните лидери, и е само една от няколкото правни битки, които Саркози води през последното десетилетие.

68-годишният бивш президент, който изкара един мандат начело на френската държава от 2007 до 2012 г., винаги е отричал да е вършил нещо нередно.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: