Отидете към основна версия

2 388 0

КГБ подготвя най-големия „Биг Брадър“ за Олимпиадата в Сочи

  • сочи-
  • олимпиада-
  • подслушване

Вече стана известно, че на Игрите в Сочи ще има безплатен Wi-Fi

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Федералната служба за сигурност (ФСБ), която на наследник на старховитото съветско КГБ, се готви да осъществи тотално следене и подслушване на спортистите и гостите на Олимпиадата в Сочи. Това разкрива британският в. „Телеграф“, позовавайки се на данни от журналистите Андрей Солдатов и Ирина Бороган, които са специализирани в разкриване на дейността на спецслужбите.

За осигуряване на сигурността на Олимпиадата в действие ще бъде приведено най-голямото в история подслушване на разговорите, така и наблюдението на интернет - активността на зрителите.

Препоръчано е на бъдещите гости на игрите да оставят у дома ноутбуците и смартфоните, за да избегнат следенето от руския „Биг брадър“.

Вече стана известно, че на Игрите в Сочи ще има безплатен Wi-Fi, а мрежата за мобилна комуникация ще бъде от типа 4G. Специалистите вече предупредиха, че това ще позволи на руските спецслужби да получат пълен достъп до данните и комуникацията на зрителите и спортистите. Към мобилните оператори вече били изпратени заявки за осигуряване на пълен достъп за ФСБ.

По традиция спецслужбите ще „слухтят“ за използването на ключови думи и фрази, които ще помагат по-бързо да стават ясни намеренията на зрителите. Освен това в небето ще се реят два безпилотни самолета.

Андрей Солдатов отбелязва, че подобни мерки са били прилагани и при Игрите в Пекин през 2008 г., но подготвяния от руските спецслужби обхват ще бъде най-големия „Биг Брадър“ в историята на Олимпийските игри. От ФСБ обаче запазват деликатно мълчание по изпратените от британския в. „Телеграф“ въпроси.

През лятото лидерът на чеченските сепаратисти в Северен Кавказ Доку Умаров призова за атентат по време на Зимните олимпийски игри в Сочи през февруари догодина.

„Руските власти искат да организират Олимпийските игри върху костите на нашите предци, на многобройни мюсюлмани, погребани в земи край Черно море. Ние трябва да предотвратим това с всички средства", казва лидерът на "Кавказки емират", който стои зад редица атентати, извършвани на територията на Русия. Посланието му е разпространено чрез видеозапис, качен в ислямистки сайт.

Сочи се намира на брега на Черно море, близо до Северен Кавказ, където действат сепаратистите. През май бяха разкриха атентати, планирани от ислямисти по време на Олимпийските игри. Руският президентът Владимир Путин от своя страна разпореди засилени мерки за сигурност по време на спортното събитие в Сочи.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания