Last news in Fakti

26 Септември, 2013 11:33 1 653 0

„Ведомости“: Пистата за Формула1 в Сочи поскъпна 3 пъти

  • сочи-
  • формула 1

Повишаването на цената на пистата не е прецедент. Изграждането на Олимпийските обекти в града

Стойността на пистата за „Формула 1“ в Сочи е скочила за последните месеци три пъти до 11 млрд. рубли (€ 253 млн.), съобщава в. „Ведомости“.

Ръководителят на дирекцията за строителството на пистата в „Център Омега“ Генадий Саенко проектът и сметката за стойността на спортното съоръжение в Главгосэкспертиза.

„Ведомости“ припомня, че през октомври 2010 г. губернаторът на Краснодарския край Александър Ткачев прогнозира, че стойността на пистата на Формула 1 ще е €148 000 000.

„Това бяха груби сметки. В тях не бяха включени изискванията на генералния проектант – компанията Tilke GmbH, която осъществява надзор над строителството“, пояснил Саенко.

Повишаването на цената на пистата не е прецедент. Изграждането на Олимпийските обекти в града също надхвърли предварителните очаквания. По последни изчисления за спортното събитие са похарчени над $50 млрд. Само преди 24 часа обаче времето показа, че тридневни дъждове са достатъчни, за да останат ключови инфраструктурни обекти от Сочи под вода.

От своя страна пилотът на „Ред Бул“ Себастиян Фетел високо оцени потенциала на строящата се писта в Сочи.

Строителството на основната част от съоръжението ще бъде завършено до края на 2013 г. Тогава трябва да бъдат готови офисите, медицинският център, самата писта и боксът на отборите.

Пистата трябва да започне да функционира до началото на Олимпиадата в Сочи през февруари 2014 г. Очаква се първото издание на „Гран при на Русия“ да се проведе на 19 октомври 2014 г.

Дължината на трасето ще бъде 5929 метра, а средната скорост, която пилотите ще могат да развиват на него, е около 215 км/ч. Максималната скорост е 315 км/ч, а времетраенето на една обиколка ще бъде около 97 секунди.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА