Отидете към основна версия

1 208 1

Палестина осъди новото посещение на израелски министър на Храмовия хълм

  • палестина-
  • израел-
  • храмов хълм-
  • посещение-
  • министър-
  • итамар бен-гвир

Визитата на Итамар Бен-Гвир на оспорван религиозен обект в Йерусалим предизвика ожесточени критики

Новото посещение на крайнодесния израелски министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир на оспорван религиозен обект в Йерусалим предизвика ожесточени критики от страна на палестинците и техните арабски съюзници, съобщава ДПА.

По време на посещението си на Благородното светилище, което евреите наричат Храмовия хълм, Бен-Гвир заяви: "Развълнуван съм да посетя Храмовия хълм в Йерусалим, най-важното място за еврейския народ". Той похвали израелската полиция, която отговаря за сигурността на свещения обект, намиращ се под контрола на мюсюлманска администрация.

Тяхната работа показва "кой е стопанинът на дома в Йерусалим", подчерта Бен-Гвир.

Благородното светилище е третото най-свещено за исляма място след Мека и Медина. За евреите то е известно като Храмовия хълм, където някога са се намирали двата древни храма на юдаизма. На евреите е разрешено да посещават мястото, но не и да се молят там.

На същото място се намират Куполът на скалата и джамията Ал Акса.

Бен-Гвир се застъпва за това евреите да получат по-голям достъп до обекта, но палестинците се опасяват, че това ще позволи на Израел да разшири контрола си върху него.

Министерството на външните работи на Йордания и говорителят на палестинския президент осъдиха посещението на крайно десния политик като опасна провокация. Йордания е официалният пазител на мюсюлманските и християнските свещени места в Йерусалим.

"Всички заплахи на Хамас няма да помогнат с нищо, ние сме стопанинът в Йерусалим и в цялата земя на Израел", заяви Бен-Гвир по време на посещението, визирайки също окупирания Западен бряг и контролираната от арабите източна част на Йерусалим.

Предишното посещение на министъра на същото място беше през януари, малко след като встъпи в длъжност.

Говорител на палестинския президент Махмуд Абас нарече посещението на Бен-Гвир "явно посегателство срещу свещеното място, която ще има сериозни последици", според информационната агенция "Уафа". "Опитите на Итамар Бен-Гвир и подобните му екстремисти да променят статуквото в джамията Ал Акса са осъдени и отхвърлени и ще се провалят", добави той.

По-късно палестинското министерство на здравеопазването заяви, че трима палестинци са били убити от израелските сили в бежанския лагер Балата в окупирания Западен бряг рано тази сутрин. Засега няма потвърждение за смъртните случаи от страна на израелските военни, съобщи Ройтерс.

Според палестинската информационна агенция израелските сили са нахлули в бежанския лагер Балата в град Наблус, придружени от булдозери, и блокираха достъпа на линейки до лагера.

Източник: БТА

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини