Отидете към основна версия

830 5

Хърватия планира донорска конференция за премахване на мини в Украйна

  • хърватия-
  • украйна-
  • разминиране-
  • конференция-
  • донорска

За Загреб е от съществено значение да се ангажира с Украйна, тъй като осъзнава важността на разминирането за възстановяването на всяка страна, имайки предвид своята военна история

Източник: Shutterstock

Хърватия планира да организира донорска конференция, посветена на разминирането в Украйна, според изявлението на Андрея Метелко Згомбич, държавен секретар в хърватското министерство на външните работи и европейските въпроси, цитира "Хина".

"Съобщих на моите колеги, че Хърватия планира да организира донорска конференция за разминаване в Украйна през октомври", сподели Згомбич след срещата на Съвета по общи въпроси. Тя подчерта, че Хърватия желае да привлече възможно най-много участници на конференцията. За Хърватия е от съществено значение да се ангажира с Украйна, тъй като осъзнава важността на разминирането за възстановяването на всяка страна, имайки предвид своята военна история.

Подготовката за предстоящата среща на върха на лидерите на ЕС, която ще се проведе в края на юни и на която Украйна ще бъде включена в дневния ред, беше една от темите на министерската среща. Метелко Згомбич също така изрази желание Хърватия да не оставя ненаказани военните престъпления, извършени в Украйна, и подчерта важността на наказателното преследване за престъпленията от агресията, като отбеляза необходимостта от създаването на международен трибунал за престъпленията, предаде БТА.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: