Отидете към основна версия

1 140 16

Еврокомисар призова за доброволно приемане на кодекс за поведение на изкуствения интелект

  • чат джи пи ти-
  • еврокомисар-
  • изкуствен интелект-
  • ес-
  • сащ

Маргрете Вестагер призова ЕС и САЩ

Източник: БГНЕС

В рамките на търговската среща между ЕС и САЩ в шведския град Люлео, еврокомисарят, Маргрете Вестагер, призова ЕС и САЩ да наложат доброволен кодекс на индустрията, разработваща изкуствен интелект, с цел гарантиране на сигурността преди въвеждането на съответните закони. Това заяви тя пред журналисти, цитирана от "Ройтерс".

Въпреки че Европейският закон за изкуствен интелект, който обхваща въпросите на лицевото разпознаване и биометричното наблюдение, може да стане първият по рода си в света, все още не е одобрен.

Вестагер посочи, че в най-добрия случай той ще бъде приет след 2,5-3 години, което е прекалено късно. Тя подчерта необходимостта от незабавни действия.

Наскоро еврокомисарят по промишлеността, Тиери Бретон и "Алфабет" (Alphabet), обявиха намерението си да сключат споразумение относно изкуствения интелект, следващият пакт в областта. Това стана в отговор на нарастващите обществени опасения от влиянието на генеративния тип изкуствен интелект, като "Chat GPT".

Лидерите на Г-7 също наскоро се обявиха за разработването на технически стандарти, които да запазят доверието в изкуствения интелект.

Според Вестагер, необходимо е да се постигне съгласие по конкретните детайли, а не само по общите принципи. Тя подчерта, че ЕС и САЩ трябва да работят заедно, за да ускорят процеса, съобщи БТА.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: