Отидете към основна версия

1 077 22

Вьоса Османи: Сърбия има за цел да дестабилизира мира в Косово

  • косово-
  • сърбия-
  • дестабилизация-
  • молдова-
  • мир-
  • сблъсъци

Това заяви тя пред журналисти по време на европейската среща на върха в Молдова

Източник: БГНЕС

Президентът на Косово, Вьоса Османи, настоя днес Сърбия да прекрати своите дейности, насочени към дестабилизиране на Косово, с цел да сложи край на насилието в северната част на страната. Това заяви тя пред журналисти по време на европейската среща на върха в Молдова, цитирана от агенция "Ройтерс".

Вьоса Османи подчерта, че предизвикателството идва от страна на Сърбия, която все още не е се помирила с миналото си. Тя постави акцент върху възстановяването на правовата държава в Косово и подчерта, че заплахата идва от отричането на Сърбия за съществуването на Косово като суверенна държава.

Вьоса Османи обвини Белград в активната си подкрепа за "нелегални структури" в Косово, с цел да дестабилизира страната отвътре. Тя настоя категорично, че президентът, Александър Вучич, трябва да прекрати подкрепата си за престъпни банди, ако наистина желае мир. Тя посочи, че Вучич трябва да докаже своите добросъвестни намерения.

Размириците в северната част на Косово възникнаха след масовия бойкот на местните избори. Приблизително 50 000 сърби в четири косовски общини отказаха да гласуват на 23 април, като протест срещу исканията им за повече автономия. Това бе още един неуспех за мирното споразумение от март между Косово и Сърбия.

Избирателната активност беше много ниска, само 3,47%, а местните сърби заявиха, че няма да работят с новите кметове в четирите общини, които са от етнически албански партии, защото не се чувстват представени от тях, съобщи news.bg.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 18 гласа.

Свързани новини