1 Юни, 2023 13:49 1 076 22

Вьоса Османи: Сърбия има за цел да дестабилизира мира в Косово

  • косово-
  • сърбия-
  • дестабилизация-
  • молдова-
  • мир-
  • сблъсъци

Това заяви тя пред журналисти по време на европейската среща на върха в Молдова

Вьоса Османи: Сърбия има за цел да дестабилизира мира в Косово - 1
Източник: БГНЕС

Президентът на Косово, Вьоса Османи, настоя днес Сърбия да прекрати своите дейности, насочени към дестабилизиране на Косово, с цел да сложи край на насилието в северната част на страната. Това заяви тя пред журналисти по време на европейската среща на върха в Молдова, цитирана от агенция "Ройтерс".

Вьоса Османи подчерта, че предизвикателството идва от страна на Сърбия, която все още не е се помирила с миналото си. Тя постави акцент върху възстановяването на правовата държава в Косово и подчерта, че заплахата идва от отричането на Сърбия за съществуването на Косово като суверенна държава.

Вьоса Османи обвини Белград в активната си подкрепа за "нелегални структури" в Косово, с цел да дестабилизира страната отвътре. Тя настоя категорично, че президентът, Александър Вучич, трябва да прекрати подкрепата си за престъпни банди, ако наистина желае мир. Тя посочи, че Вучич трябва да докаже своите добросъвестни намерения.

Размириците в северната част на Косово възникнаха след масовия бойкот на местните избори. Приблизително 50 000 сърби в четири косовски общини отказаха да гласуват на 23 април, като протест срещу исканията им за повече автономия. Това бе още един неуспех за мирното споразумение от март между Косово и Сърбия.

Избирателната активност беше много ниска, само 3,47%, а местните сърби заявиха, че няма да работят с новите кметове в четирите общини, които са от етнически албански партии, защото не се чувстват представени от тях, съобщи news.bg.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Последния Софиянец

    11 1 Отговор
    Ще воюваме на три фронта.Сръбски,Турски и Източен.Пак сме обградени отвсякъде и чакаме помощ отвън ама няма.
  • 3 Петър

    5 3 Отговор
    Как може да се отцепва държава от друга държава, това не е незаконно?
  • 4 дядото

    16 1 Отговор
    вие шиптърите дестабилизирахте мира на балканите и отнехте територии,които никога не са били ваши или албански.и от вас очаквам още безобразия,особено пък подтиквани от агресивния запад

    Коментиран от #10

  • 5 ХАХАХАХАХА

    10 2 Отговор
    Измислената от ФАЩ държава, Косово. Няма такава държава.
  • 6 никой не уважава нации,

    6 1 Отговор
    които не уважават себе си и се държат твърде верноподанически. Затова и не ни се получава - нито Шенген - от началото на управлението на Борисов сме кандидати и НИЩО до този момент въпреки поклоните и целувките му, за ветото ни над СРМ за тяхното неблагодарно и нахално поведение спрямо нас, които ВИНАГИ сме им полагали, за гежеланието ни да пращаме оръжие и жива сила в Украйна, а настояване да се проведат МИРНИ ПРЕГОВОРИ. Последното ВЪОБЩЕ не се чува от устата на Слугата на фащ като президент на Украйна, нито на акушерката, която не я уважават в международен план и която ни дължи отчет за 71 мирлиарда евро тяхна пчалба от ваксините на Файзер и т.н.
    За да ни уважават, трябва САМИТЕ ние да се уважаваме. ЕС е чудесна институция, но ТРЯБВА умно да бъде управлявана!!!!

    Коментиран от #8

  • 7 Истината е че

    4 13 Отговор
    Сръбски нелегални структури и паравоенни формирования, превърнати в престъпни групировки, атакуват косовската полиция, (мироопазващи) офицери на КФОР и журналисти и извършват провокации !
    Да, Вучич се учи на реваншизъм и иска да имитира и да копира Путин...!!
    Но Живеем в съвсем ново време когато Македония не е България а е самостоятелна и независима държава, Косово не е Сърбия и суверенна Украйна, не е Русия, Молдова, Грузия и Казахстан не са в Русия, но нито Путин, нито Вучич искат да признаят новите реалности в СВЕТА...!
    Путин е главния виновник, който започна и постави нов прецедент в Света и без да се съобрази с международното право и с ООН, реши и обяви че няма украински народ и независима държава Украйна и вероломно нападна и започна агресивна война в Украйна за присвояване и анексиране на територии , уж за да защити там рускоговорящото население. Вучич върви по същите стъпки на Путин, който е заинтересован да няма силен ЕС и да има дестабилизация, военно напрежение и размирици на Балканите и няма да е учудващо, ако скоро някой турски политик по примера на Путин обяви че някогашната "Източна Румелия", не е България, а че е откъсната и насилствено окупирана от българите турска територия , където има турскоговорящо население...!!!

    Коментиран от #11, #15, #22

  • 8 първият пост е мой

    13 2 Отговор

    До коментар #6 от "никой не уважава нации,":

    и е изтрит. ЗАЩО? Кое не е вярно??????? Че тази жена президент е преднамерено назначена? Че Косово въобще не е нормална държава и то ДОСТА години по-късно? Че нато не бомбардира Белгард и убиха много хора и унищожиха сгради под благосклонния наш поглед и този на ЕС????
    Кое не е вярно, господа цензори???? Ще дойде време и ще обърнете палачинката, но това явно ви е навик
    НЕ ТРИЙТЕ неудобните за вас истини!!!.

    Коментиран от #13

  • 9 Баят мазна

    9 2 Отговор
    циганка е тая
  • 10 Петър

    11 2 Отговор

    До коментар #4 от "дядото":

    Според "демократичните" западни политици, отделянето на Косово от Сърбия е напълно законно и всичко е в реда на нещата, обаче според същите тия "демократични" политици отделянето на Крим от Украйна е незаконно и Русия е агресор, лошото е, че журналистиката в България не задава тези въпроси.
  • 11 грях да ти е,

    11 2 Отговор

    До коментар #7 от "Истината е че":

    че пишеш такива неща, които цензорите поздравляват - такива указания са им дадени.
    Няма да споря с тебе. Но сърбите поне имат гръбнак и топки. А ние (управляващите по-точно) сме слагачи и безгръбначни!
  • 12 Аватар

    5 2 Отговор
    Колко са легитимни избори с 3,47 % от имащите право да гласуват?

    Коментиран от #18

  • 13 Петър

    8 2 Отговор

    До коментар #8 от "първият пост е мой":

    Напълно си прав, че Косово не е нормална държава, такава държава е и Северен Кипър, ама за там си траят, пищят за Крим, а за Северен Кипър ни дума, ни вопъл, ни стон.

    Коментиран от #17

  • 14 ИНЖ

    2 6 Отговор
    Сърбия има за цел да дестабилизира мира на БАЛКАНИТЕ!!! Ама първо действие на пиесата вече го гледахме....
  • 15 Гей

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Истината е че":

    Хайде да отидем заедно на праида!
  • 16 Дугин

    2 2 Отговор
    Русия, чрез Сърбия се опитва да дестабилизира в Косово и в Европа.
  • 17 Бай Дън

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Петър":

    Ми , то за Северна Корея пищим, ама нея я помпат китайците. Нищо не може да се направи!
  • 18 Косоварин

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Аватар":

    Че какво ни пука?! САЩ са зад нас!
  • 19 Българин

    2 0 Отговор
    Леле, тази гледа много грозно и нагло.
  • 20 УСА боклук

    0 2 Отговор
    И Путин, и Путин.
  • 21 сноу

    2 0 Отговор
    Ох..какви дойни крави е подредила курабията из цяла източна европа ..отвсякъде накъдрени и омацани ..същински атрибути от витрините в амстердам...И всички се активират да плюят по русия ,щом им дойде цикъла..
  • 22 сноу

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Истината е че":

    Значи казваш...и ти си имаш истина...лошото е, че не е истинската истина..