Отидете към основна версия

1 077 8

Косово е отворено за нови избори в общините, населени предимно със сърби

  • косово-
  • сърби-
  • избори

Заяви външният министър на страната

Източник: БГНЕС

Косово е отворено за възможността за провеждане на нови местни избори в четирите общини на север, населени предимно с косовски сърби, след напрежението, което се разрази там. Външният министър на Косово, Доника Гървала, заяви това днес в Прага, цитирана от агенция "Ройтерс".

В Северно Косово започна насилие, след като косовските власти назначиха етнически албански кметове в общините, населени предимно с косовски сърби. Кметовете в тези четири общини бяха избрани през април с много ниска избирателна активност от едва 3,5 процента, поради бойкота на сърбите. В началото на миналата седмица там възникнаха сблъсъци между протестиращи сърби, полиция и военни от мироопазващите сили на НАТО в Косово (КейФОР), при които бяха ранени около 30 войници от КейФОР и около 50 косовски сърби.

Доника Гървала заяви след срещата си с чешкия външен министър, Ян Липавски, в Прага, че прекратяването на насилието е първото условие за обмисляне на нови избори.

"Да, ние сме отворени за провеждане на избори в тези четири общини, но преди това трябва да бъдат предприети някои стъпки", посочи тя.

Гървала добави, че Косово също очаква "ангажимент от страна на Сърбия, че повече няма да заплашва" сърбите в Косово и да не пречи на тяхното участие в изборите, предаде БТА.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 8 гласа.

Свързани новини