Отидете към основна версия

1 438 18

Германия ще предостави свои летища за обучение на украински пилоти

  • украйна-
  • ф-16-
  • обучение-
  • пилоти-
  • германия

За управление на изтребители F-16

Източник: Shutterstock

В интервю за вестник BILD председателят на комисията по отбрана на Бундестага - Мари-Агнес Щрак-Цимерман, предложи Германия да предостави свои летища за обучение на украински пилоти за управление на изтребители F-16.

"Никога не сме имали F-16, но можем да предоставим летища в Германия като център или да предложим основно обучение за пилоти, които досега са летели само с МиГ“, заяви Щрак-Цимерман. "Основното обучение по управление на F-16", казва тя, "трябва да се проведе от страните, които имат на въоръжение тези изтребители."

Коментирайки евентуалното членство на Украйна в НАТО, ръководителят на комисията на Бундестага подчерта, че към настоящия момент страната не може да се присъедини към Алианса. "Украйна е във война. Изискванията за влизане в НАТО са сложни и разнообразни. Те трябва да бъдат изпълнени“, подчерта тя, предаде "Фокус".

Щрак-Цимерман обаче допълни, че "би било разумно Украйна да вземе участие в срещата на върха [на Алианса] във Вилнюс, особено след като предоставянето на гаранции за сигурност на Киев след края на конфликта също ще бъде от голямо значение“.

На 21 май президентът на САЩ - Джо Байдън, обяви на пресконференция след срещата на Г-7 в Хирошима, че Западът ще започне да обучава украински пилоти за управление на изтребители от четвърто поколение, включително F-16. В същото време помощникът на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност, Джейк Съливан, обясни, че Вашингтон ще обсъди със съюзниците си през следващите месеци кои държави ще прехвърлят самолети F-16 на Киев.

Министърът на отбраната на САЩ, Лойд Остин, отбелязва в края на май, че Дания и Нидерландия ще ръководят европейска коалиция за обучение на украински пилоти на F-16.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: