Отидете към основна версия

959 8

Стотици деца са били експлоатирани чрез детски труд в Румъния

  • румъния-
  • деца-
  • труд-
  • експлоатация

През миналата година около 268 деца са били принудени да работят, често от собствените си родители

Източник: Shutterstock

По данни на министерството на семейството в Румъния, през миналата година около 268 деца са били принудени да работят, често от собствените си родители. Това се открива в статистика, представена по повод Световния ден срещу детския труд, който се отбелязва днес, съобщава информационният сайт "Зиаре".

Световният ден срещу детския труд е въведен през 2002 г. с решение на Международната организация на труда, с цел подкрепа на усилията за забрана на детския труд в световен мащаб. Според доклад, публикуван през май 2022 г. от Международната организация на труда и УНИЦЕФ, над 160 милиона деца в света на възраст между 5 и 17 години са подложени на детски труд, като половината от тях се занимават с опасни форми на труд, предаде БТА.

Габриела Фиря, министърът на семейството в Румъния, представи данни за детския труд в страната през миналата година и подчерта, че това е "една от най-тревожните реалности на нашето време - деца, принудени от семействата си или други възрастни лица, да работят, бивайки измъчвани и унижавани, за да изкарват пари".

Тя зададе въпроса: "Можете ли да си представите какво означава едно дете под двегодишна възраст да бъде "експлоатирано чрез труд?" и посочи, че през миналата година в Румъния са били забелязани 38 такива случая. Фиря представи и други статистически данни за детския труд в Румъния през 2022 г. - 54 деца под 6-годишна възраст, 48 деца под 9-годишна възраст, 70 деца под 13-годишна възраст и 58 деца във възраст между 14 и 17 години били принудени да работят.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: