12 Юни, 2023 11:39 958 8

Стотици деца са били експлоатирани чрез детски труд в Румъния

  • румъния-
  • деца-
  • труд-
  • експлоатация

През миналата година около 268 деца са били принудени да работят, често от собствените си родители

Стотици деца са били експлоатирани чрез детски труд в Румъния - 1
Източник: Shutterstock

По данни на министерството на семейството в Румъния, през миналата година около 268 деца са били принудени да работят, често от собствените си родители. Това се открива в статистика, представена по повод Световния ден срещу детския труд, който се отбелязва днес, съобщава информационният сайт "Зиаре".

Световният ден срещу детския труд е въведен през 2002 г. с решение на Международната организация на труда, с цел подкрепа на усилията за забрана на детския труд в световен мащаб. Според доклад, публикуван през май 2022 г. от Международната организация на труда и УНИЦЕФ, над 160 милиона деца в света на възраст между 5 и 17 години са подложени на детски труд, като половината от тях се занимават с опасни форми на труд, предаде БТА.

Габриела Фиря, министърът на семейството в Румъния, представи данни за детския труд в страната през миналата година и подчерта, че това е "една от най-тревожните реалности на нашето време - деца, принудени от семействата си или други възрастни лица, да работят, бивайки измъчвани и унижавани, за да изкарват пари".

Тя зададе въпроса: "Можете ли да си представите какво означава едно дете под двегодишна възраст да бъде "експлоатирано чрез труд?" и посочи, че през миналата година в Румъния са били забелязани 38 такива случая. Фиря представи и други статистически данни за детския труд в Румъния през 2022 г. - 54 деца под 6-годишна възраст, 48 деца под 9-годишна възраст, 70 деца под 13-годишна възраст и 58 деца във възраст между 14 и 17 години били принудени да работят.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Поне е с ръце

    0 2 Отговор
    Румънецът по-отдолу е без..
  • 2 НАпрвоЕС

    12 1 Отговор
    Направо ЕС да забравни деца до 40 години да пипват нещо с ръце, то не бяха джендъри, скакалци и какви ли не санцкии - ЕС друго не може да измили, така или иначе ... не иска никой да работи в този съюз, а само по-големите държави да диктуват на по-малките какви джендаризми са на мода...

    Коментиран от #5

  • 3 Булдог

    1 4 Отговор
    Ромъния ? , а да неби да е Русия?
  • 4 Соваж бейби

    10 0 Отговор
    Е хе хе малко по спокойно,не можем да ги бием както едно ни възпитаваха даже и във филма С деца на море си я има фразата --" Къде е Кирчо? Техните го търсят да го бият."Сегашното поколение калпазани виси само на телефона от 11 г са зависими вече всичките след училище от наблюдение чакат автобус или родители до едно с телефоните дори не си говорят .На 16 пратих дъщерята да работи на океана в децки комплекс на плажа аниматор помошник така се научи как се изкарват пари и не виси така на телефона както преди !Какво лошо има лятото да работят ?то за тях самите и да се учат на самоотговорност
  • 5 Наблюдения

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "НАпрвоЕС":

    В същото време този съюз на "ценностите" се прави, че не забелязва, как у нас 90% от работещите са експлоатирани и ограбвани по най-дивия и необуздан начин, който въобще може да съществува!
  • 6 Хахахаха

    10 1 Отговор
    Нацистко-педофилската пропаганда обезумя напълно!!!! Дете под две години било принудено да работи!!!!!!!!!!!!!!
  • 7 БАЙ ДАНЬО

    2 0 Отговор
    Добре де, нали трудът краси човека, или нека сме грозни.
    Преди години имаше Балканче 50 куб и Балкан 250 куб, с малка разлика в цената.Поисках от нашите да ми купят. Ето ти полувината пари, ако искаш мотор работи през ваканцията и наесен си купи какъвто искаш. Работих при едни дюлгери, накрая като преброих парите съм изкарал за малък и голям Балкан.
    Значи, имаш ли интерес и работа , трябва да се работи.
    Но сега е по-друго, едни от други децата гледат за скъп айфон, или тротинетка...да им купим или да работят и си купят
  • 8 Наблюдател

    0 0 Отговор
    Надявам се хората които носят спорни марки да знаят кой им ги прави
Новини по държави: