Отидете към основна версия

1 093 11

ЕС предприема мерки срещу Косово, ако премиерът Курти не успокои напрежението

  • косово-
  • жозеп борел-
  • курти-
  • напрежение-
  • ес

Заяви Върховния представител на Европейския съюз за външната политика и сигурност, Жозеп Борел

Източник: БГНЕС

Европейският съюз предприема решителни стъпки в отговор на напрежението в Северно Косово, ако премиерът на страната, Албин Курти, не предприеме действия за деескалация на ситуацията. Това съобщи Радио "Свободна Европа", цитирайки предложението, представено от Върховния представител на Европейския съюз за външната политика и сигурност, Жозеп Борел.

Сред предложените мерки, които Борел е представил на страните-членки на ЕС, е преустановяване на изпращането на покани за събития на високо равнище и двустранни посещения на Косово, освен ако те са насочени към разрешаване на кризата в северната част на страната.

Предложението включва и намаляване на присъствието на публични събития, свързани с финансовото сътрудничество между ЕС и Косово, на които участват членове на правителството на Косово.

Освен това, Борел предлага спиране на значителното финансиране от страна на ЕС, включително преустановяване на одобрението и изпълнението на предложението, представено от Косово в последния кръг на Инвестиционния план за Западните Балкани. Той също така предлага преустановяване на някои подкомитети между ЕС и Косово в рамките на Споразумението за стабилизиране и асоцииране, посочва БТА.

Протестиращи сърби в Звечан, Лепосавич и Зубин Поток в Северно Косово продължават да протестират срещу избирането на албански кметове в общините. Въпреки че ситуацията там е относително спокойна след сблъсъците на 29 май между протестиращите, полицията и военните на мироопазващите сили на НАТО в Косово (КейФОР), напрежението продължава.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.

Свързани новини