14 Юни, 2023 09:33 1 092 11

ЕС предприема мерки срещу Косово, ако премиерът Курти не успокои напрежението

  • косово-
  • жозеп борел-
  • курти-
  • напрежение-
  • ес

Заяви Върховния представител на Европейския съюз за външната политика и сигурност, Жозеп Борел

ЕС предприема мерки срещу Косово, ако премиерът Курти не успокои напрежението - 1
Източник: БГНЕС

Европейският съюз предприема решителни стъпки в отговор на напрежението в Северно Косово, ако премиерът на страната, Албин Курти, не предприеме действия за деескалация на ситуацията. Това съобщи Радио "Свободна Европа", цитирайки предложението, представено от Върховния представител на Европейския съюз за външната политика и сигурност, Жозеп Борел.

Сред предложените мерки, които Борел е представил на страните-членки на ЕС, е преустановяване на изпращането на покани за събития на високо равнище и двустранни посещения на Косово, освен ако те са насочени към разрешаване на кризата в северната част на страната.

Предложението включва и намаляване на присъствието на публични събития, свързани с финансовото сътрудничество между ЕС и Косово, на които участват членове на правителството на Косово.

Освен това, Борел предлага спиране на значителното финансиране от страна на ЕС, включително преустановяване на одобрението и изпълнението на предложението, представено от Косово в последния кръг на Инвестиционния план за Западните Балкани. Той също така предлага преустановяване на някои подкомитети между ЕС и Косово в рамките на Споразумението за стабилизиране и асоцииране, посочва БТА.

Протестиращи сърби в Звечан, Лепосавич и Зубин Поток в Северно Косово продължават да протестират срещу избирането на албански кметове в общините. Въпреки че ситуацията там е относително спокойна след сблъсъците на 29 май между протестиращите, полицията и военните на мироопазващите сили на НАТО в Косово (КейФОР), напрежението продължава.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    12 1 Отговор
    Сатанинския масон е изплашен, че заради Косово цялата Западна Европа може да бъде унищожена.
  • 2 Иван

    11 0 Отговор
    Преди години Юдео-масонските сатанисти убиха косовския лидер Ибрахим Ругова, защото не беше радикален ислямист.
  • 3 Напреднал

    16 2 Отговор
    Каква закрила - няма що.... Сърбия не бива да се връзва на тези трикове, които единствено целят да я принудят да признае кражбата на Косово. Не че са ми мили, но Косово все пак беше "пладнежки грабеж". Колкото по-дълго Сърбия се съпротивлява, толкова повече атлантистите беснеят, че не могат да уредят и сложат под масата този исторически позор, който е ярък пример за атлантическите световни безобразия

    Коментиран от #4

  • 4 Албанец ама реалиста моля

    2 8 Отговор

    До коментар #3 от "Напреднал":

    Първо на Иван , Ибрахим Ругова не е убит ,но за сажеление е починал, ОД коварна болест.

    За " пладежки грабеж" .Без да знам кои набор стр господине ,по написаното не вярвам да имате повече ОД 28-30 години,и нищо само нищо не знаете ,и нисте запознати със истината около СФРЮ.
    На кратко, без лекции, по времето на СФРЮ Косово имаше всички държавни институции както сега,парламент ,полиция итн.
    Същото са имали и останалите републики и Войводина.Със идването на власт на касапина на балканите Милошевич, всичко отиде по дяволите ,всички занем,и сме информирани какво е станало тогава,предполагам и ти си информиран.
    Още една информация са и за тебе разбирасе, По това време сегашния Сърпски държавен глава ,беше началник-министър за информации,то ест говорителя.
    Всички тези проблеми на северно Косово идват само заради него ,и ОД неговите хора
    Вчера е арестуван човека които е организирал нападенията над журналисти,полицай и КФОР.
    И познай, веднага вандалите биха сирените за да се събират и протестират заради уж "ареста на мирния гражданин на северно Косово" и какво стана , да стана Бои Бои ама вал бои между хората на Вучич и мирните жители на северно Косово.Значи сърбите на северно Косово имат проблеми само ОД самите сърби а не ОД албанците.
    Хубаво е човек да се информира
    правилно ,вярно и след това да започне да пише.
    Хубаво ден на всички.

    Коментиран от #6, #7, #8

  • 5 Жози

    4 0 Отговор
    миротворецо,къде се загуби?
  • 6 Всичкото

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Албанец ама реалиста моля":

    добре ,а що дири НАТО и т.нар-КФОР в Сърбия?!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Пояснение

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Албанец ама реалиста моля":

    Ти премълчаваш някои нещица, като например, че автономията на Косово беше върната преди бомбандировките на НАТО. Да не забравяме, че тези бомбандировки не бяха ауторизирани от ООН. Днес Русия прави същото. Освобождава територии с руснаци малтретирани от укро-хунтата

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Албанец ама реалиста моля

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Пояснение":

    Ето че пак требва да те информирам че Косово е със автономия ОД 1974 г.
    Като бяха останалите републики и Войводина по онова време.
    Много е лесно да се информираме за такива неща на днешно време
    Нета издава всичко.

    Коментиран от #11

  • 11 Пояснение

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Албанец ама реалиста моля":

    Много си информиран - няма що. "През 1989 година Слободан Милошевич отнема автономния статут на Косово. Речта му на Косово поле през юни същата година се смята за началото на разпада на Югославия."