Отидете към основна версия

1 725 19

Рекордно ниво украинци са започнали работа в Румъния от началото на войната

  • румъния-
  • украинци-
  • работа-
  • война-
  • русия-
  • конфликт

Според изявление на румънския министър на труда

Източник: Shutterstock

Според изявление на румънския министър на труда, Мариус Будъй, за "Аджерпрес", броят на украинските граждани, които са започнали работа в Румъния след началото на войната в Украйна, достигна рекордно ниво.

На национално ниво са сключени 6,810 трудови договора с украински граждани, което е най-високото ниво от 24 февруари 2022 г. до момента. Има общо 7,972 активни трудови договора на украински граждани, от които 6,810 са с начална дата след началото на конфликта.

От украинците, които са започнали работа в Румъния след началото на войната, най-голям брой, 1,452, работят в преработващата промишленост, докато 1,181 са в строителството. Още 737 души работят в сферата на търговията.

По отношение на географското разпределение, най-голям брой украинци, 2,770 души, са намерили работа в Букурещ, докато 418 са в западния окръг Тимиш.

Според данни от румънската гранична полиция към 17 юни 2023 г., около 4.6 милиона украинци са влезли в Румъния от 10 февруари 2022 г., преди началото на войната.

Въпреки това, Румъния се определя като по-скоро транзитна страна за украинците, бягащи от конфликта, отбелязват местните медии. От началото на войната 4,418 украинци са поискали убежище в Румъния и се ползват с всички права, предвидени в националното законодателство, според министерството на вътрешните работи, предаде БТА.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: