Отидете към основна версия

1 750 49

Западът разглежда Румъния като място за обучение на украински пилоти на Ф-16

  • румъния-
  • запад-
  • обучение-
  • ф-16-
  • пилоти-
  • украйна

Западните държави разглеждат тази възможност

Източник: Shutterstock

Според информация, получена от трима анонимни източника, коалиция от западни държави разглежда възможността да изпрати украински пилоти за обучение в Румъния, за да усвоят управлението на изтребители от типа F-16. Тези източници, които включват настоящ и бивш служител на министерството на отбраната на САЩ, съобщават, че страните от НАТО са близо до стартиране на програма, която може да позволи на бойните самолети да бъдат разположени в украинското небе в рамките на месеци.

Според тези източници, Румъния е едно от местата, които коалицията разглежда за провеждане на обучение на пилотите. Настоящи и бивши служители на Пентагона потвърждават, че се работи по постигането на договор за провеждане на такова обучение в Румъния. Очаква се, че компанията "Локхийд Мартин", производител на изтребителите F-16, ще бъде отговорна за обучението.

Представител на "Локхийд Мартин" потвърждава изявленията на главния оперативен директор на компанията, Франк Сейнт Джон, от тази седмица, че фирмата е готова да обучава украински пилоти да управляват и поддържат изтребителите F-16, веднага след като западните държави дадат съгласието си да ги предоставят.

Подробности за програмата за обучение излизат наяве постепенно, след като президентът, Джо Байдън, подкрепи усилията миналия месец. Нидерландия и Дания ръководят многонационалните усилия за обучение, но все още не е решено от кои държави ще бъдат предоставени необходимите самолети за обучението, съобщава изданието "Политико", предаде БТА.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: