Отидете към основна версия

1 230 37

Развитието на селскостопанския и енергийния капацитет на Украйна ще донесе стабилност в света

  • украйна-
  • конференция-
  • лондон-
  • енергия-
  • селскостопанство-
  • стабилност-
  • зеленски

Заяви украинският президент

Източник: БГНЕС

Президентът, Володимир Зеленски, е убеден, че развитието на селскостопанския и енергийния капацитет в Украйна ще донесе стабилност в света и ще го предпази от хаос.

Той каза това на конференцията за възстановяване на Украйна в Лондон, съобщава кореспондент на Ukrinform.

"Важен аспект на възстановяването е стабилността. Изграждайки селскостопански и енергийни мощности в Украйна, ние защитаваме света от хаос", каза президентът.

Според него най-малко 600 милиона потребители по света пряко зависят от украинската селскостопанска продукция.

По време на войната, когато Русия блокира украинските пристанища и унищожи свободата на корабоплаването в Черно и Азовско море, светът видя значението на зърното от Украйна. Без него има заплаха от ценови кризи и социален колапс в различни страни, каза Зеленски.

„Сега частично възстановихме движението на нашата храна по море чрез две експортни инициативи. Това е стабилност за едно огромно социално и икономическо пространство“, подчерта президентът.

Друг важен аспект за стабилността според него е енергетиката. „Вярвам, че преди не е имало алтернатива на зелената трансформация на икономиката. Руската агресивна война доказа, че зелената трансформация е една от ключовите основи на сигурността“, каза Зеленски.

По думите му всяка атака срещу украински енергийни обекти, и всяка проява на руски шантаж с енергийната криза, слагат край на ерата на изкопаемите горива и старите енергийни навици, когато цели региони по света можеха да зависят от един доставчик, какъвто е Русия.

Президентът подчерта, че именно зелената енергия и развитието на съответните мощности в различни части на света гарантират истинска енергийна стабилност. Украйна, убеден е той, може и ще бъде един от ключовите доставчици на чиста електроенергия и зелен водород за Европа.

Както съобщи Ukrinform, на 21 юни в Лондон започна международна конференция за възстановяването на Украйна. Тя ще определи приоритетните, средносрочните и дългосрочните задачи за следвоенното възстановяване и модернизация на държавата.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: