Отидете към основна версия

1 300 43

Близо 1500 руски войници са разположени в Беларус

  • украйна-
  • беларус-
  • войници-
  • русия

Tакива са наблюденията на властите в Украйна

Източник: БГНЕС

Близо 1500 руски войници са разположени в Беларус, като създаване на настъпателна групировка там не се наблюдава. Tакива са наблюденията на властите в Украйна, съобщава "Укринформ".

"За щастие към момента техният брой е малък. Тоест, ние не регистрираме факта, че Русия има достатъчно сили на територията на Беларус, за да извърши повторно нахлуване на територията на Украйна от тази посока. Дори в началото на тази година и в края на миналата година броят на руските военнослужещи на територията на Беларус беше около 10 000-11 000. В момента наблюдаваме тази численост на ниво 1500 военнослужещи", каза Андрий Демченко, говорител на Държавната гранична охрана.

По думите му напоследък броят им се е увеличил незначително с около 500 души.

Както се съобщава, към 7 юни в Беларус е имало около 1000 руски военни.

Беларус е близък съюзник на Русия и позволи на президента Владимир Путин да използва територията на страната като плацдарм за нахлуването на руските сили в Украйна на 24 февруари.

Страната провежда чести учения съвместно с Русия и позволява на руските сили да използват нейните военни бази за обучение. Този месец Беларус получи и руски тактически ядрени оръжия, които руският президент Владимир Путин определи като предупреждение към Запада, цитира news.bg.

Въпреки че беларуските въоръжени сили не са се включили пряко във войната на страната на Русия, президентът Александър Лукашенко заяви, че страната му ще влезе в конфликта в случай на "пълномащабна агресия" срещу нея.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: