Отидете към основна версия

1 770 43

Бербок отложи визитата си в Южна Африка заради събитията в Русия

  • аналена бербок-
  • германия-
  • министър-
  • русия-
  • южна африка

Германската министърка на външните работи ще се консултира с колегите си от ЕС за ситуацията в Москва

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германската министърка на външните работи Аналена Бербок отложи с един ден пътуването си до Южна Африка, за да се консултира с колегите си от ЕС относно вътрешната борба за власт между руското правителство и частната военна група "Вагнер", съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Бербок планираше да отпътува за Кейптаун днес следобед на двудневно посещение с цел укрепване на двустранното сътрудничество и да се опита да убеди страната да подкрепи борбата на Украйна срещу руското нашествие. Вчера говорител на министърката заяви, че пътуването е било съкратено. Срещите ѝ в Кейптаун в понеделник са отменени и вместо това тя ще участва в среща на външните министри на ЕС в Люксембург, в понеделник сутринта.

Срещата на министрите беше насрочена предварително, но придоби неочаквана спешност след въоръжения бунт, започнат от създателя на наемническата група "Вагнер" Евгений Пригожин. По-късно Пригожин се оттегли, след като постигна споразумение с Кремъл, но Русия продължава да е в напрежение след бунта.

Бербок обаче планира да председателства срещата на германско-южноафриканската двунационална комисия в Претория във вторник.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: