Отидете към основна версия

7 672 85

The New York Times и The Washington Post: Разузнаването на САЩ е знаело за готвения бунт на Пригожин още на 21 юни

  • пригожин-
  • разузнаване на сащ

Американски и други служители на западното разузнаване са видели признаци, че Пригожин е на път да "предизвика" военното ръководство на Русия, съобщи CNN

Още на 21 юни американското разузнаване информира военните и високопоставените представители на Белия дом, че основателят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин се готви да вдигне бунт срещу военното ръководство на страната. Това пише New York Times, позовавайки се на американски официални лица.

Според The ​​Washington Post американското разузнаване е получило информация за плановете на Пригожин в средата на юни. Съединените щати не са разполагали с точни данни за това какво ще прави ръководителят на ЧВК Вагнер и за времето на изпълнение на тези планове.

„Имаше достатъчно сигнали, за да можем да кажем на ръководството, че нещо се случва“, каза един служител. „Ню Йорк Таймс“, цитирайки един от събеседниците, отбелязва, че през последните две седмици е имало „голяма загриженост“ за това какво може да се случи в Русия – дали Владимир Путин ще остане на власт и как всяка нестабилност ще се отрази на контрола върху руския ядрен арсенал.

Американски и други служители на западното разузнаване са видели признаци, че Пригожин е на път да "предизвика" военното ръководство на Русия, съобщи CNN, позовавайки се на източници от разузнаването. По-специално те предупредиха конгресмените за „преместването и натрупването“ на оръжия Wagner близо до руската граница.

New York Times отбелязва, че за разлика от събитията от края на 2021 г., когато американското разузнаване разсекрети информацията за подготовката на Русия за пълномащабно нахлуване в Украйна, сега специалните служби не са направили това. Американски служители казаха, че предполагат, че подобна информация може да даде повод на Владимир Путин да обвини Запада в организирането на държавен преврат. Освен това американските власти не бяха заинтересовани да помогнат на руския президент да избегне "сериозен" удар.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 43 гласа.

Свързани новини