Отидете към основна версия

4 670 119

Науседа: НАТО трябва да засили Източния си фланг, ако Беларус подслони Пригожин

  • литва-
  • науседа-
  • беларус-
  • лукашенко-
  • украйна-
  • нато

Заяви президентът на Литва

Източник: БГНЕС

Президентът на Литва, Гитанас Науседа, изрази днес мнението, че НАТО трябва да засили своя източен фланг в случай, че Беларус осигури убежище на Евгений Пригожин, лидерът на частната военна компания "Вагнер". Това беше предадено от "Франс прес".

Поради своето географско положение, Литва граничи и с Русия, и с Беларус и президентът на страната изрази тезата си по време на заседание на литовския Съвет за сигурност, посветено на неуспешния бунт на "Вагнер" срещу Кремъл.

Науседа заяви, че ако Пригожин или членове от групата "Вагнер" се настанят в Беларус без ясни планове и намерения, това изисква засилване на източните граници не само от Литва, но и от НАТО като цяло, предаде БТА.

Президентът на Литва обяви, че страната ще отпусне повече средства за разузнаване с цел да проучи "политическите аспекти в Беларус".

Той също потвърди, че Литва няма да променя планираните мерки за сигурност във Вилнюс за предстоящата среща на върха на НАТО в резултат на събитията в Русия.

Науседа изрази виждането си, че руският президент, Владимир Путин, ще се сблъска с още по-големи трудности след бунта на "Вагнер" и го определи като "кралят е гол".

Бунтът на "Вагнер" е най-голямата криза в областта на сигурността в Русия и най-голямото предизвикателство, пред което Путин е изправен от идването си на власт в края на 90-те години на миналия век.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 52 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания