Отидете към основна версия

2 206 97

Мнозинството от украинците смятат страната си за успешна

  • украйна-
  • украинци-
  • успешна-
  • отбрана-
  • война

Това показва проучване на общественото мнение

Източник: Shutterstock

Повече от 80% от украинците смятат Украйна за успешна страна.

Това каза Алексий Антипович, директор на социологическата група „Рейтинг“, по време на представянето на изследването „Устойчивост по време на войната и в следвоенния период: на какво разчитат украинците“, съобщава кореспондентът на "Укринформ".

„Абсолютното мнозинство от украинците смятат Украйна за успешна страна: 42% – смятат, че определено е така, 40% – я смятат за по-скоро успешна. Общо 82%“, каза Антипович.

В същото време 16% казват, че Украйна не е успешна: 12% - по-скоро не, 4% - изобщо.

Според украинците основните признаци на успешна страна са силна армия (56%), развита икономика (35%), върховенство на закона (34%), единство на обществото (34%), социална защита на гражданите (19%) , международен авторитет (19%), модерна наука и технологии (16%), политическа стабилност (16%), егалитарно общество (15%), силни демократични институции (14%), национална идея (11%).

Също така, според резултатите от проучването, 77% от анкетираните смятат, че приоритетните насоки за развитие на държавата след войната трябва да бъдат, свързани с отбраната на държавата: военна индустрия, укрепване на границите, реформиране на армията. Освен това 70% определят социалната защита на населението като приоритет: ръст на заплатите/пенсиите, достъп до здравеопазване, материално подпомагане на бедните; 44% - иновации в държавата: нови технологии, енергоспестяване, наука и образование.

Изследването е проведено от Социологическа група "Рейтинг" на 6-11 юни чрез компютърно-подпомогнато телефонно интервю (CATI) сред населението на Украйна над 18-годишна възраст на цялата територия, с изключение на временно окупираните Крим и Донбас. Анкетирани са общо 1200 респонденти.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 40 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: