Отидете към основна версия

7 984 10

Финансова безизходица! Турската централна банка се отказва от валутните интервенции, целящи стабилизиране на лирата

  • хафизе гайе еркан-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • турска лира-
  • инфлация

Управителят на централната банка Хафизе Гайе Еркан ясно е заявила за радикалните промени в паричната политика на среща с турски банкери, която се е състояла след повишаването на основния лихвен процент

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турската Централна банка постепенно се отказва от валутните интервенции, целящи стабилизиране на обменния курс на турската лира. Това пише днес турското икономическо издание „Екомомим“, като цитира свои източници, информира БТА.

Според тях управителят на централната банка Хафизе Гайе Еркан "ясно е заявила за радикалните промени в паричната политика" на среща с турски банкери, която се е състояла след повишаването на основния лихвен процент.

Еркан е изтъкнала, че борбата с инфлацията е основен приоритет за централната банка. Тя е казала още, че валутните интервенции, целящи "потискане на валутния курс", ще бъдат постепенно отменени.

"Економим" отбелязва, че значителното увеличение на резервите на Турската Централна банка, обявено по-рано от министъра на финансите Мехмет Шимшек, потвърждава прекратяването на продажбите на чуждестранна валута от централната банка.

По данни на централната банка на Турция инфлацията в страната леко се е забавила през май и е достигнала 39,59 процента в сравнение с май миналата година. По-рано централната банка увеличи основния лихвен процент от 8,5 процента на 15 процента и обеща по-строга парична политика и контрол на инфлацията. Оттогава обаче турската лира загуби значителна част от стойността си.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: