Отидете към основна версия

1 775 20

Съединените щати наложиха санкции срещу бившия министър на отбраната на Сърбия

  • сърбия-
  • санкции-
  • отбрана-
  • сащ-
  • русия

Заради подпомагането на злонамерени дейности на Русия в региона на Западните Балкани

Източник: БГНЕС

Според информацията, предоставена от Politico, Министерството на финансите на Съединените щати наложи санкции срещу бившия министър на отбраната на Сърбия, Александър Вулин, заради подпомагането на злонамерени дейности на Русия в региона на Западните Балкани. Заместник-министърът на финансите на САЩ по тероризма и финансовото разузнаване, Брайън Нелсън, потвърди тази информация.

Министерството на финансите на САЩ въведе санкции срещу Александър Вулин за неговите "корупционни и дестабилизиращи действия", които са допринесли за подкрепата и помощта на "злонамерените дейности" на Русия. В изявление от Министерството на финансите се посочва, че Вулин използва своята публична позиция, за да подкрепи Русия и да улесни злонамерените дейности на страната, които са навредили на сигурността и стабилността на Западните Балкани, предоставяйки на Русия платформа за разширяване на нейното влияние в региона.

Александър Вулин беше назначен за директор на сръбската разузнавателна агенция през декември и преди това е заемал постовете на министър на вътрешните работи и отбраната. През август, когато беше министър на вътрешните работи, Вулин посети Москва, отказвайки да се присъедини към Запада в санкционирането на Русия.

Според Министерството на финансите, Вулин поддържал отношения със сръбския търговец на оръжие, Слободан Тешич, като е осигурявал незаконни оръжейни доставки на Тешич, които "могат да се движат свободно през границите на Сърбия".

Брайън Нелсън, заместник-министърът на финансите по тероризма и финансовото разузнаване, заяви в изявление, че Министерството на финансите няма да постъпи колебливо в борбата срещу тези, които злоупотребяват с позициите си за лична изгода, докато подкопават ефективното и демократично управление на Западните Балкани. Той посочи, че това действие държи Александър Вулин отговорен за корупционните и дестабилизиращите му действия, които са подпомогнали злонамерените дейности на Русия в региона.

В отговор на санкциите, Социалистическото движение, начело, на което е Александър Вулин, обяви, че това е нова директна атака срещу Сърбия и сръбските институции. Партията също така обвини САЩ в лъжи и изкривяване на истината, като настоява, че Вулин се бори с наркокартелите, подкрепяни от сръбската разузнавателна агенция, и това санкциониране е нападение срещу Сърбия.

САЩ продължават да налагат санкции срещу отделни лица и организации, които считат за отговорни за действия, които нарушават международните норми и интересите на САЩ и техните съюзници. В случая сръбското правителство не коментира информацията относно санкциите, предаде "Фокус".

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: