Отидете към основна версия

978 6

Катар връчи протестна нота на шведския посланик

  • катар-
  • швеция-
  • коран-
  • посланик

Заради изгарянето на Корана

Източник: Shutterstock

Министерството на външните работи на Катар предприе дипломатическа стъпка и връчи протестна нота на посланика на Швеция в страната, поради серията от акции, при които беше изгарян Корана - свещената книга за мюсюлманите. В официалното изявление на дипломатическото ведомство на емирството се посочва, че продължаващите атаки срещу исляма и Корана са причина за протестния меморандум. В него са включени и призиви към шведските власти да спрат тази отвратителна практика.

По-рано иракският премиер обяви експулсирането на шведския посланик в Багдад поради същия проблем. Митинг пред иракското посолство в Стокхолм избухна на 20 юли, когато двама активисти изгориха Корана, след като предварително бяха заплашили да направят това. Те също така избърсаха обувките си с хартиени копия на иракското знаме и снимки на лидерите на страната.

Турция и Саудитска Арабия също призоваха Швеция да предотврати нови осквернявания на Корана след протеста пред иракското посолство. Ситуацията привлече вниманието на много държави и власти, като нападенията срещу свещената книга предизвикаха реакции от различни страни по света, цитира "Фокус".

Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.

Свързани новини