Отидете към основна версия

1 730 36

Италия ще помогне на Украйна за възстановяването на катедралата в Одеса

  • италия-
  • украйна-
  • катедрала-
  • одеса-
  • възстановяване

Която беше частично разрушена заради руски обстрел през изминалата нощ

Източник: БГНЕС

Италия обяви своята готовност да окаже помощ на Украйна за възстановяването на Преображенската катедрала в Одеса, която беше частично разрушена заради руски обстрел през изминалата нощ. Италианското правителство е решено да участва в реконструкцията на този исторически храм, който беше сериозно повреден. Това стана ясно от съобщение, издадено от посолството на Италия в Украйна, съобщи РБК-Украйна.

Премиерът на Италия, Джорджия Мелони, заяви, че руските сили са унищожили европейска култура и свещени символи. Въпреки този терористичен акт, свободният народ не ще се плаши, а бруталността няма да победи. Италия, със своя голям опит в областта на реставрацията, е готова да се присъедини към усилията за възстановяване на катедралата и други културни съкровища на Украйна, цитира "Фокус".

Министърът на външните работи на Италия, Антонио Таяни, осъди разрушаването на Преображенската катедрала.

Италия, която преди това подкрепи вписването на Одеса в списъка на културното наследство на ЮНЕСКО, ще бъде една от първите държави, които ще помогнат във възстановяването на този град. Този жест от италианското правителство подчертава солидарността и подкрепата на страната към Украйна, засегната от ужасната война и разруха.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 29 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: