Отидете към основна версия

5 227 67

New York Times: Къде Русия настъпва на фронта в Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • бахмут-
  • крим-
  • владимир путин-
  • вагнер

Руските военни тактики в района напомнят битките в Бахмут, според украински военни, интервюирани от NYT, като руснаците се опитват да постигнат малки победи, като разчитат на голям брой личен състав и оръжия

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинските военни биха искали активно да провеждат собствена офанзива, но засега в североизточната част на страната те отново са принудени да се защитават, пише New York Times в статия за руските настъпателни действия.

По огромната почти 1000-километрова фронтова линия, която пресича Източна и Южна Украйна, руската армия до голяма степен е в отбрана, разчитайки на превъзходството си във въздуха и милионите мини. Засега успяват да предотвратят голям пробив на украинските военни. Въпреки това, в Североизточна Украйна, по около 100-километровата фронтова линия около Купянск, Сватово и Кременная, руската армия се опитва да настъпи с дронове, тежка артилерия и серия от наземни атаки.

"Някои дни те стрелят нон-стоп", каза украински военен пред NYT.

Интензивността на боевете в този регион на Украйна намалява и се увеличава от почти година, но боевете са довели само до незначителни размествания на позициите на фронтовата линия, отбелязва вестникът.

Руските военни тактики в района напомнят битките в Бахмут, според украински военни, интервюирани от NYT, като руснаците се опитват да постигнат малки победи, като разчитат на голям брой личен състав и оръжия.

Преди щурма руските военни обстрелваха украинските позиции с ракети и минохвъргачки, опитвайки се да унищожат окопите и да съкрушат оцелелите украинци. След това в атака тръгват щурмови отряди от 10-12 души - не професионални военни. Зад тях са чеченски бойци, които не позволяват на първите редици да отстъпят. И едва тогава професионалните войници тръгват в атака. За щастие, според украински войници, руснаците не познават района достатъчно добре и атаките са по-скоро хаотични, отколкото координирани.

През последните дни руските военни съобщиха за малък напредък от Купянск до Кременная, а Киев изпрати опитни части за укрепване на позициите в района. Британското военно разузнаване смята, че "възобновяването на активността" на североизток подчертава важността на региона за Кремъл, като се има предвид, че идва по същото време, когато Русия е изправена пред "значителен натиск" на юг.

Руските военни очакват да достигнат река Оскол, която тече през Купянск, на около 50 мили северозападно от Кременная, за да създадат буферна зона около Луганска област. По същия начин, на около 100 километра на юг, те многократно се опитваха да напреднат към Лиман, който Украйна си върна през октомври, в опит да получат стратегически плацдарм за по-нататъшно настъпление в Донецка област.

От друга страна, ако украинците успеят да задържат позициите си и в крайна сметка да напреднат към Кременная, те биха могли да прережат критична руска линия за доставки и да се опитат да заобиколят Бахмут отзад, обяснява вестникът.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 30 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: